Iraanse internetjournalist vrij, weblog in de ban

juni 2003 -

De Iraanse internetjournalist Sina Motallebi is voorlopig weer op vrije voeten. Eind april werd hij door de autoriteiten in Iran voor de zoveelste keer opgepakt. Hij zou met zijn 'culturele activiteiten' de nationale veiligheid in gevaar brengen. De gevangenneming van de prominente verslaggever leidde tot internationale protesten.

Motallebi verdedigde op zijn weblog www.rooznegar.com onder meer andere gearresteerde journalisten. Hij zocht toevlucht op deze site nadat de hervormingsgezinde krant waarvoor hij werkte begin dit jaar verboden werd verklaard. De Iraanse overheid heeft de laatste drie jaar minstens tachtig dagbladen en tijdschriften in de ban gedaan. Onlangs zijn daar 15 duizend zogenaamd 'immorele' websites aan toegevoegd, zowel pornografische als politieke. Hiermee is het net niet langer een ontsnapping voor andersdenkende Iraniërs.

Motallebi is de eerste journalist in Iran die voor zijn teksten op internet is opgepakt. Wereldwijd zitten er volgens de belangengroepering Reporters sans Frontières zitten er 49 'cyber-dissidenten' in de gevangenis. Iraanse webloggers leiden vanuit San Diego een webcampagne om Motallebi uit de gevangenis te houden.