Groot succes voor het International Network for Cultural Diversity

november 2003 -

Het verdrag over immaterieel erfgoed van de Unesco betekent een grote stap voorwaarts voor het International Network for Cultural Diversity (INCD).

De Unesco besloot dat er een juridisch instrument moet komen waarmee landen hun plaatselijke artisticiteit kunnen blijven beschermen. De opheffing van handelsbarrières tussen landen effent de weg voor een cultuurbombardement uit economisch dominante staten. Een internationale overeenkomst met een juridische grond moet overheden in staat stellen om kwetsbare locale culturele initiatieven toch te blijven bevoordelen. Directeur-generaal Matsuura heeft afgesproken hierover te gaan overleggen met de World Trade Organisation en de World Intellectual Property Organization.

Dit besluit betekent een groot succes voor het INCD. Sinds de oprichting heeft het zich ingespannen voor zo’n juridisch instrument. Het succes werd gevierd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst, van 13 tot 15 oktober in Kroatië. Deze conferentie ging vooraf aan de zesde ministeriële bijeenkomst van het International Network for Cultural Policy (INCP), waar ministers en staatssecretarissen uit 53 landen aanwezig waren.