Mensenrechtenorganisatie wint Wereldmuziek-prijs

november 2003 -

De WOMEX Award gaat dit jaar naar Freemuse, een organisatie die de vrijheid van expressie op muziekgebied bewaakt. De enige, en daarmee belangrijkste prijs voor wereldmuziek werd op 26 oktober uitgereikt tijdens het gelijknamige festival, dit jaar in het Spaanse Sevilla.

Freemuse, opgericht door de Zweedse musicologe Krister Malm en de Deense journalist Ole Reitov, zet zich sinds 1998 in voor de strijd tegen censuur in de muziek. Rapporten over landen, zoals Nigeria, en een database op het internet zijn de belangrijkste wapens. Daarnaast probeert Freemuse de internationale aandacht te vestigen op individuele gevallen. Zoals op de vrijlating van de Cubaanse musicus Gorki Carrasco, die in april tijdens een rockfestival in Pinar Del Río onder verdachte omstandigheden werd gearresteerd wegens drugshandel en inmiddels is veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf.

Het was de vijfde keer dat de WOMEX Award werd uitgereikt voor ‘uitmuntende bijdragen aan de internationale ontwikkeling van de wereldmuziek’. Eerdere prijswinnaars waren Juan de Marcos en Nick Gold voor de Buena Vista Social Club uit Cuba (1999), de Zuid-Afrikaanse band Mahotella Queens (2000), de Pakistaanse musicus Nusrat Fateh Ali Khan (2001) en Jivan Gasparyan (2002) uit Armenië.

WOMEX vindt jaarlijks plaats, afwisselend in de thuisbasis Essen, Duitsland, en in een gastland. In Sevilla waren zo’n 2000 afgevaardigden uit meer dan 80 landen, die stands van musici, platenlabels en promotors bezochten. Hoewel zakendoen voor alle partijen het hoofddoel was, zorgden lezingen en discussie over musicologische en politiek-culturele onderwerpen voor de inhoud. Daarnaast presenteerden 33 nieuwbakken bands en musici zich aan de wereldmuziekindustrie en het Sevillaanse publiek.