Prins Claus Prijs 2003 naar Chinese auteur

november 2003 -

De Prins Claus Prijs gaat dit jaar naar Wang Shixiang (China, 1914) vanwege zijn baanbrekende onderzoek naar Chinese ambachten. De auteur heeft volgens het Fonds met zijn publicaties over ambachten een belangrijk stuk nationaal erfgoed in kaart gebracht. Ook roemt het Fonds de door hem samengestelde collectie Chinees meubilair, te bezichtigen in het Sjanghai Museum.

Op woensdag 10 december 2003 worden de Prins Claus Prijzen 2003 gepresenteerd in het Koninklijk Paleis te Amsterdam. Wang Shixiang zal echter vanwege zijn hoge leeftijd de prijs op 3 december in de Nederlandse ambassade in Peking in ontvangst nemen, en niet tijdens de ceremonie in het Koninklijk Paleis.

De Prins Claus Prijzen worden jaarlijks toegekend aan kunstenaars, intellectuelen en culturele organisaties in Afrika, Azië, de Cariben en Latijns-Amerika, voor bijzondere prestaties op het gebied van cultuur en ontwikkeling.

Dit jaar is er gekozen voor de ontwikkeling en innovatie van ambachten als thema, waarin nieuwe visies op traditionele technieken en handwerk centraal staan. Naast de hoofdprijs zijn er tien Prins Claus Laureaten van 25.000 euro toegekend.