See You Amsterdam

november 2003 -

Met de Ghanees/Nederlandse film See You Amsterdam wil regisseur Ashong Katai de mythe aan de kaak stellen dat hier de rijkdom voor het oprapen ligt.

In Nederland is de film in november te zien tijdens het festival Cultuur op Drift. In Ghana gaat de film op 21 november in de hoofdstad in première. Een bus met muzikanten en reclame voor de film rijdt door de straten en een paar jongens proberen de videobanden ervan aan zoveel mogelijk passanten te verkopen.

Zo worden films verkocht in Ghana, tijdens een zogenaamde ‘float’. Heel populair is de soapfilm, waartoe ook See You Amsterdam gerekend kan worden. De film is op video gefilmd, korte scènes met spitse dialogen vertellen het verhaal vol verwikkelingen, liefde en bedrog.

beeld uit See You Amsterdam (foto Jean Hellwig)

De Ghanese Nana Ama is op weg naar de V.S., maar vanwege valse papieren komt ze niet verder dan Amsterdam. Ze wordt opgenomen in de Ghanese gemeenschap in de Bijlmer en vindt werk. Dat is het enige wat gemakkelijk gaat. Nana wordt opgelicht door een Ghanese vrouw die weigert haar haar zwartverdiende salaris uit te betalen. In het hotel waar ze werkt, doet de politie een inval en arresteert een aantal illegalen. Nana komt die dag gelukkig net te laat.

In de liefde stapelen de intriges zich op. Nana ontmoet de Ghanees Kweku, die na een thuisreis naar Ghana terug komt met het nieuws dat hij met een andere vrouw getrouwd is, die hem op haar beurt weer bedriegt met een ander zodra ze in Nederland is. Nana leeft verder met de Ghanees Mike, die net zijn huwelijk met een Nederlandse heeft moeten beëindigen.

Nana’s Ghanese vrienden leveren kritiek op de emigratie. ‘Het is een schande dat zoveel mensen hun vaderland verlaten’, en ‘iedereen daar denkt dat wij goud verdienen en eist zijn deel’. De vechtpartij tussen Kweku en het vriendje van zijn vrouw, waarbij Kweku bijna bezwijkt, is een dramatische climax die nog eens de moraal van de film onderstreept: het leven is hier geen rozengeur en maneschijn.

Desondanks is See You Amsterdam geen zwartgallige film, al was het maar door de goedlachsheid en het optimisme van de Ghanese personages. De boodschap is echter duidelijk. Nana en haar vriend hebben die begrepen: zij keren terug naar Ghana, naar de plek waar ze zich het meest thuis voelen.