De informatiemaatschappij, grote en kleine initiatieven

oktober 2003 -

ICT als middel om zelfstandigheid en mondigheid van mensen te vergroten en ontwikkeling te bevorderden staat dit najaar in de belangstelling. Aanleiding daarvoor is het eerste deel van de VN-top World Summit on the Information Society (WSIS) eind dit jaar in Genève, waar zo'n vijftig staatshoofden een actieplan en een verklaring ondertekenen. Het tweede deel van de top wordt in november 2005 gehouden in Tunis.

De conferentie in Zwitserland wil haar deelnemers meer inzicht bieden in de impact van de informatiemaatschappij op de manier waarop kennis wordt verspreid, politiek, media en onderwijs. Ook in Nederland zet het onderwerp aan tot discussie. Zo hebben Hivos en OneWorld Nederland op 25 september een overeenkomst getekend voor strategische samenwerking. De organisaties gaan internetdiscussies opzetten over het belang van ICT voor ontwikkeling, mensenrechten en duurzame ontwikkeling. Ook hebben ze aanbevelingen opgesteld aan de Nederlandse delegatie van WSIS en organiseren ze publieksdagen over 'Nieuwe media en Internationale Samenwerking', op 27 november de eerste.

Daarnaast zijn er kleinschalige initiatieven die de kracht van ICT erkennen en in de praktijk brengen. Een goed voorbeeld is Nairobits. Vanuit Amsterdam begonnen met als doel jongeren uit de sloppenwijken van Nairobi meer kansen te geven door hen te leren omgaan met computers en op te leiden tot webontwerper. De jongeren die vier jaar geleden werden opgeleid als webdesigner, trainen nu zelf anderen.
Emer Cronin, een van de oprichters van Nairobits: 'Alle echt venieuwende initiatieven op dit gebied zijn redelijk klein. Zo'n WSIS-conferentie gaat wat mij betreft te veel over de hardware, staat te ver af van de praktijk en heeft nog steeds een te westers perspectief. Projecten zoals africanhiphop.com, BongoToons of Baobabconnections.org vind ik erg goed.'