Uitreiking Sharjahprijs voor Arabische cultuur

oktober 2003 -

Eind september 2003 heeft Koïchiro Matsuura, directeur-generaal van Unesco, in Parijs de Sharjah-prijs voor Arabische cultuur uitgereikt aan de Marokkaanse schrijver Ben Salem Himmich en de Bosnische professor Esad Durakovic. De jury selecteerde Himmich en Durakovic uit 54 kandidaten die waren genomineerd door 32 verschillende landen.

Een van de doelstellingen van de Unesco is het bewerkstellingen van vrede middels cultuur. Wederzijds begrip op basis van een brede en diepgaande ontwikkeling staat hierbij centraal.

In 1998 heeft de Uitvoerende Raad van Unesco de Sharjah-prijs voor Arabische cultuur ingesteld. Geld hiervoor is beschikbaar gesteld door Sjeik Sultan bin Mohammed Al Qassimi, de vorst van Sharjah (Verenigde Arabische Emiraten). De prijs, US$ 25.000,-, is bedoeld voor mensen die middels hun artistieke, intellectuele of promotiewerk hebben bijgedragen aan de ontwikkeling en verspreiding van de Arabische cultuur in de wereld. Hij wordt om het jaar uitgereikt.

De schrijver, dichter en filosoof Ben Salem Himmich (1947) is hoogleraar aan de Universiteit van Rabat, Marokko. Hij publiceerde 26 boeken in het Arabisch en het Frans, zowel literair als wetenschappelijk werk. Als liberaal filosoof houdt Himmich zich onder meer bezig met ideologische vorming in de Islam. Hij is voorstander van een scheiding tussen kerk en staat.

Esad Durakovic (1948) is professor aan het Instituut voor Oosterse Studies in Sarajevo (Bosnië-Herzegovina). Hij is oriëntalist en vertaler van literair werk uit verschillende perioden van de Arabische cultuur. Hij heeft vooral gewerkt aan Taha Hussein, Khalil Gibran and Naguib Mahfouz. In 1999 vertaalde hij Duizend-en-één-nacht en de fameuze Mu'allaqat-gedichten uit de voor-Islamitische periode.