Braziliaanse meisjes leren met foto’s en video’s taboes doorbreken

september 2003 -

Door hun leefomgeving in beeld te brengen, gaan meisjes nadenken over de rolpatronen waarmee ze zijn opgegroeid. Dat is het idee achter een nieuw initiatief. Want waarom is een man achter het aanrecht eigenlijk zo raar? En een vrouw achter het aanrecht, is dat wél normaal of is dat onderdrukking?

Mosca, ex-straatjongen en chef van radiostation madame Satã

Meisjes uit een sloppenwijk in Rio de Janeiro leren de ins en outs van cameratechnieken en reportagemaken in een serie workshops. Eind augustus zijn de workshops voor ruim twintig meiden tussen 15 en 19 jaar van start gegaan. Het is een samenwerkingsproject van de Braziliaanse organisaties CARABrasil en Espaço Feminino. Voor het eerst wordt in Rio zo’n cursus speciaal voor meisjes gegeven.

Andere onderwerpen waarmee de deelneemsters het veld in worden gestuurd zijn bijvoorbeeld gezondheid en seksualiteit. Anouk Piket is met Marcelus Pequeno mede-oprichter van CARABrasil. Ze is net terug in Nederland om fondsen te werven: ‘De meeste Braziliaanse meiden weten best dat ze bij het vrijen een condoom moeten gebruiken, maar de mannen willen er niet aan. Want hoe meer kinderen een man heeft, hoe meer status. Dus blijven veel vrouwen achter met een baby terwijl de vader er alweer vandoor is naar het volgende vriendinnetje. Doel van de cursus is om meisjes bewust te maken dat ze dit soort dingen niet voor lief hoeven te nemen.’ Na afloop van de cursus, eind december, wordt het beeldmateriaal aan andere jongeren in de wijk vertoond. Dat zou hen moeten aanzetten tot discussies over onderwerpen die in de reguliere Braziliaanse media nauwelijks besproken worden.

Naast de foto- en videocursus organiseert CARABrasil, samen met lokale organisaties, andere audiovisuele activiteiten voor jeugd in de wijk. Er is bijvoorbeeld een radioprogramma op de lokale zender madame Satã. Op de foto Mosca, een ex-straatjongen die nu chef van het radiostation is. Uitgangspunt is steeds: jongeren met elkaar in contact brengen, structuur bieden, en werken aan hun eigenwaarde. Anouk Piket: ‘De grote nieuwsbladen en televisiestations schilderen deze jongeren voortdurend af als drugsdealers en criminelen. Zo gaan ze zich vanzelf minderwaardig voelen. Via basiskennis mediamaken willen we de jongeren uit de favela’s bijbrengen dat ze zelf de macht hebben om hun leven te beïnvloeden.’