Festival Locarno: hoofdprijzen Hubert Bals Fonds en symposium films ontwikkelingslanden

september 2003 -

Twee films waaraan het Hubert Bals Fonds (HBF) heeft bijgedragen, hebben op het 56e filmfestival van Locarno de eerste en tweede prijs gewonnen. De Gouden Luipaard ging naar de Pakistaanse film Khamosh Pani (Silent Water). De makers van Gori Vatra (Fuse), afkomstig uit Bosnië-Herzegovina, namen de Zilveren Luipaard in ontvangst.

Still uit 'Kamosh Pani'

Het HBF is onderdeel van het Internationaal Filmfestival Rotterdam (IFFR) en steunt speelfilms van onafhankelijke filmmakers in zuidelijke en ontwikkelingslanden. Eerder dit jaar won de Turkse film Uzak op het filmfestival in Cannes zowel de prijs voor de beste acteur als de Grote Jury-prijs. Osama uit Afghanistan, ook gesteund door het HBF, ontving een speciale vermelding Gouden Camera.

Tijdens het festival in Locarno vond een symposium plaats over de financiering van films uit ontwikkelingslanden. Er is minder geld op de markt voor dit soort films. Gerwin Tamsma, programmeur van het Internationaal Filmfestival Rotterdam en commissielid van het HBF, woonde het symposium bij. Volgens hem steken Duitse, Spaanse en Franse commerciële televisiebedrijven tegenwoordig minder geld in bijzondere projecten. Dus moet het geld elders worden gezocht.

Er zijn in Europa een paar soortgelijke instanties als het HBF. In Zwitserland bestaat de MonteCinemaVerita Foundation, Zweden heeft het Göteburg Film Festival Film Fund en Frankrijk het fonds Sud Cinéma. De fondsen financieren altijd maar een stukje van een film. Zo geeft het HBF meestal geld voor het ontwikkelingsstadium en de postproductiefase. ‘Maar’, zegt Tamsma, ‘ook voor het middenstuk, de productie, is gigantisch veel geld nodig.’ Soms doen de fondsen iets samen. Zo hebben ze alle vier bijgedragen aan prijswinnaar Khamosh Pani. ‘Maar dan zijn er nog niet genoeg middelen om het hele project te ondersteunen. Daarom hebben we gepraat over hoe het mogelijk zou zijn om distributeurs en sales-agenten in een eerder stadium financieel te betrekken bij producties die ondersteund worden door de fondsen’, aldus Tamsma.

Het 60e filmfestival van Venetië, dat wordt gehouden van 27 augustus tot en met 7 september, selecteerde drie door het HBF ondersteunde films: Abjad uit Iran, Last Life in the Universe uit Thailand en Ana y los otros uit Argentinië.