PULSE: kunstenaars in sociale projecten

september 2003 -

Het Zuid-Afrikaanse collectief Pulse heeft acht kunstenaars uitgenodigd deel te nemen aan Hiv(e), een project voor aidsslachtoffers. Daarmee wil Pulse onderzoeken hoe kunstenaars een bijdrage kunnen leveren aan sociale projecten zonder concessies te doen aan artistieke kwaliteit. Hiv(e) staat voor ‘hiv’, maar ook voor ‘hive’: ‘je verwijderen van een grotere groep’.

photo

Gozololo, centrum voor aids-wezen en kinderen die hun ouders verloren door geweld

Initiatiefnemer Greg Streak van Pulse raakte onder de indruk van het werk dat verricht wordt door Gozololo, centrum voor aids-wezen en kinderen die hun ouders verloren door geweld. Het ligt in een zwarte township net buiten Durban. Gozololo wordt gerund door vrijwilligers en draait volledig op donaties.

Na gesprekken met de kinderen, de medewerkers en bezoekers zullen Streak en de andere kunstenaars vorm geven aan voorwerpen of aan ideeën en wensen die er leven. Het moeten goed en mooi ontworpen gebruiksinstallaties worden, bijvoorbeeld een regenwaterinstallatie. De resultaten worden tentoongesteld in Durban.

Hiv(e) wordt mede gefinancierd door de Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika. Margreet Leemhuis van de ambassade: ‘Er zijn voldoende redenen om het project te steunen. Veel kunstenaars in Zuid-Afrika worstelen met maatschappelijke problemen. Eerst ging het om apartheid. Nu gaat het vaak om aids of om geweld, zoals het eerste project van Pulse, dat we ook hebben ondersteund. Streak gaat met Hiv(e) verder dan de meeste kunstenaars die “iets” doen voor aidsslachtoffers. Die maken bijvoorbeeld een muurschildering. Streak wil dat de mensen echt iets aan de kunstvoorwerpen hebben.’

‘Daarnaast’, zegt Leemhuis, ‘is het goed dat er een tentoonstelling en discussiebijeenkomsten komen. Bovendien werkt onze afdeling ontwikkelingssamenwerking aan een nieuw samenwerkingsprogramma voor hiv/aids. Dit is een aardig pilotproject.’

Een tweede financier van Hiv(e) is RAIN, het netwerk van kunstenaarsinitiatieven in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Het is opgezet door oud-deelnemers van de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Greg Streak, zelf oud-student aan de Rijksakademie, heeft na zijn terugkeer in Durban een lokaal netwerk van oud-Rijksakademiestudenten opgericht: Pulse.