Aga Khan Trust voor muzikale erfenis Centraal-Azië

april 2004 -

De vierde editie van Strictly Mundial strijkt op 21 april neer in het Turkse Istanbul. De vierdaagse wereldmuziekbeurs is een initiatief van de Aga Khan Trust voor Cultuur, partner van verschillende Nederlandse organisaties, waaronder NOVIB, ICCO en het Prins Claus Fonds.

De Aga Khan Trust voor Cultuur behoort tot het Aga Khan Development Network. Deze groep organisaties heeft als doel de sociale en economische positie te verbeteren van de Ismaili moslimgemeenschap, die in meer dan 25 landen in Centraal en Zuid-Azië, Oost-Afrika en het Midden Oosten leeft. De organisaties hebben een eigen mandaat, variërend van gezondheidszorg en onderwijs tot architectuur, rurale ontwikkeling en het stimuleren van de private sector. Het was sultan Mahomed Shah die in de late negentiende eeuw de fundamenten voor het netwerk legde. Volgens de Ismaili tradities behoren niet alleen spirituele zaken tot de verantwoordelijkheid van de Imam, maar ook het verbeteren van leefomstandigheden.

Het muziekinitiatief van de Aga Khan Trust zetelt in het Zwitserse Genève. Het startte in 2000 om de muzikale erfenis van Centraal-Azië te behouden en over te dragen aan een nieuwe generatie kunstenaars en publiek. Muziek is in dit deel van de wereld niet alleen entertainment, maar dient ook als expressiemiddel, om morele waarden en de kracht van de ziel uit te drukken. Het muziekinitiatief sponsort en coördineert educatieve projecten, etnografische studies, archieven, opnames en publicaties, concerten en workshops van traditionele musici. Een belangrijk onderdeel is de steun aan lokale muziekcentra waar ervaren musici hun leerlingen lesgeven volgens de traditionele ustaz-shagird methode.

Andere initiatieven van de Aga Khan Trust voor Cultuur zijn de Aga Khan Architectuurprijs, die sinds 1977 elk drie jaar wordt uitgereikt, en het historische-stedenprogramma, dat steun geeft aan renovatieprojecten van historische plaatsen in de moslimwereld. Het educatie- en cultuurprogramma omvat onder meer de online database ArchNet met informatie over architectuur, stedenbouw en stedelijke ontwikkeling in de moslimwereld, het Aga Khan Museum van Islamitische Kunst in Toronto, Canada, en het Indische Oceaan Maritiem Museum in Stone Town, Zanzibar.