Zuid-Afrika's Freedom Day wordt internationaal feest

april 2004 -

Precies een decennium geleden verkoos Zuid-Afrika Nelson Mandela tot de eerste zwarte president en bevrijdde zich voorgoed van de apartheid. Culturele evenementen over de hele wereld staan deze maanden in het teken van Zuid-Afrika's tienjarige democratie. Een greep uit het programma.

photo

Gregory Maqoma en zijn dansers zorgen voor uitsmijter Afro Vibe Festival

In Rotterdam brengt de Zuid-Afrikaanse organisatie Oppikoppi op 27 en 28 augustus Nederlandse en Zuid-Afrikaanse (jazz)muzikanten bij elkaar voor het evenement 'n Vuis vol diamante van Suid Afrika. De opbrengst van de concerten, die plaatsvinden in het Luxor theater, gaat naar het weeshuis Cotlands Baby Sanctuary in Zuid-Afrika. Het Afro Vibe Festival, dat van 24 september tot 3 oktober plaatsvindt, heeft als centrum het Amsterdamse Frascati Theater. Afrovibes gaf een team van vijf Zuid-Afrikaanse kunstenaars opdracht het festival te programmeren en hun visie te geven op tien jaar democratie in Zuid-Afrika. Uitsmijter is het multimedia-theaterstuk Somehow Delightful, een gezamenlijke productie van Gregory Maqoma (choreografie), beeldend kunstenaar Clifford Charles (schilderkunst) en Beverley Ditsie (videokunst en filmprojectie).

In Zwitserland vindt een hele serie evenementen plaats, waaronder Min(e)dfields, een beeldende-kunstproject van Zuid-Afrikaanse en Zwitserse kunstenaars, dat van 7 augustus tot 19 september te zien is in het Stadtgalerie Bern en in het Kunsthaus Baselland. Sharp Sharp is de titel van het multidisciplinaire kunstfestival dat tussen 28 oktober en 8 november in Basel plaatsvindt. Kwaito-sterren als Bongo Maffin en Godessa treden er op, evenals de theatergroep Third World Bunfight. Het internationale fotografiefestival FotoGrafia, dat op 5 april van start gaat in Rome, heeft ruimte gemaakt voor tien jonge Zuid-Afrikaanse fotografen, waaronder Neo Ntsoma en Andreas Vlachakis die hun werk laten zien tijdens de tentoonstelling 10 anni 10 voci.

Aan de overkant van de Atlantische Oceaan, in het Lincoln Center Cinema in New York, start op 27 april het vijfdaagse filmfestival Ten Years of Freedom. Hier zijn zo'n veertig films te zien van een nieuwe generatie Zuid-Afrikaanse regisseurs, waaronder Teboho Mahlatsi (Ghetto Diaries) en Norman Maake (Lefifing Bofelong Ba Lesedi). Niemand minder dan aartsbisschop Desmond Tutu introduceert de films. In het Museum of the National Center of Afro-American Artists in Boston is in die periode een expositie te zien van hedendaagse Zuid-Afrikaanse kunst, die eveneens door de Verenigde Staten gaat reizen.