Nederlandse cultuur opleggen aan nieuwkomers

april 2004 -

Zestig procent van de Nederlanders vindt dat de Nederlandse cultuur dwingend aan nieuwkomers opgelegd moet worden. Dat is de opvallendste uitslag van een enquête door onderzoeksinstituut TNS NIPO, op 31 maart gepresenteerd in het tv-programma KRO Reporter. KRO Reporter liet de enquête uitvoeren in het kader van een tv-drieluik over ‘het Nederlandgevoel’.

Driekwart van de ondervraagden vindt dat Nederland een eigen cultuur heeft. Tegelijk is 64% van deze mensen bang dat die cultuur verdwijnt.

Als belangrijkste bedreigingen voor die cultuur noemen de ondervraagden: de toestroom van migranten (27%), de invloed van de EU (18%) en de falende integratie (16%).

In het onderzoek zijn 803 autochtone en 187 allochtone Nederlanders ondervraagd. Van de autochtonen is zestig procent vóór het dwingend opleggen van de Nederlandse cultuur. Van de allochtone ondervraagden wil 57 procent de bestaande cultuur van Nederland overnemen, mits dat vrijwillig is. Als het dwingend zou worden opgelegd, is nog maar 43 procent voor.

In samenwerking met dagblad Trouw wil KRO reporter een debat starten over de Nederlandse cultuur. Naast het onderzoek door TNS/NIPO werd een internetenquête gehouden over Het Nederlandgevoel. De vragen daarvan zijn grotendeels gelijk aan die van het TNS/NIPO-onderzoek.