Subsidie voor jeugdtheatergroep Het Waterhuis

april 2004 -

Theatergroep Het Waterhuis krijgt structureel een ton per jaar van het ministerie van ontwikkelingssamenwerking. Het gezelschap werkt vaak in Afrika, en maakt jeugdtheater over zaken als aids en kindsoldaten.

Het Landingsgestel van theatergroep het Waterhuis

De subsidie is door de theatergroep aangevraagd in het kader van de Thematische Medefinanciering (TMF). De groep ontvangt de subsidie vanwege de manier waarop in Afrika wordt gewerkt. Het Waterhuis maakt theaterproducties in landen als Oeganda, Zuid-Afrika en Guinee. Daarbij wordt intensief samengewerkt met lokale kunstenaars, muzikanten, dansers en acteurs.

Roel Twijnstra, regisseur van Het Waterhuis, op de site van het theatergezelschap: 'Vanuit Nederland gedacht vul je de rol in zoals jij denkt dat logisch is. Als je daar bent blijkt dat het allemaal heel anders ligt. Dat alles minder voorspelbaar en begrijpelijk is dan je vanuit hier denkt.'

Het doel is uit deze ervaringen iets mee terug te nemen naar Nederland dat zichtbaar wordt gemaakt in de voorstellingen. Die worden eerst ter plaatse opgevoerd, en daarna in Nederland en België.

Het professionele jeugdtheatergezelschap Het Waterhuis maakt sinds 1995 theater voor kinderen en jongeren. Lichaamstaal, muziek, beweging en beelden staan centraal. Twijnstra: 'Mijn theater zou iedereen moeten kunnen begrijpen. Taal is maar één mogelijkheid om iets over te brengen. Door het maken van cultuuroverstijgende beelden zijn onze voorstellingen heel toegankelijk.'

Recentelijk maakte de groep in Guinee en Rotterdam Het landingsgestel, een muziektheaterstuk over twee Guinese kinderen die in 1999 in België dood in het landingsgestel van een vliegtuig werden gevonden. Het Waterhuis ging ter voorbereiding naar Guinee en sprak met de families van de overleden jongens.

De acteurs van Het Waterhuis vertellen samen met twee Guinese percussionisten het verhaal van de verstekelingen Yaguine en Fodé.