Uitwisselingsprogramma voor theatermensen in Ouagadougou

augustus 2004 -

Drie maanden lang komen er in Burkina Faso mensen uit de internationale theaterwereld samen om kennis te delen over het vak. Ook moet er een multinationale Richard III op de planken komen.

Van 1 augustus t/m 30 oktober 2004 vindt in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, voor de 3de keer Les Récréâtrales, Résidence d’écriture de création et de formation théâtrales panafricaines plaats. Een uitwisselingsprogramma van schrijvers, acteurs, theatermakers en regisseurs uit francofone landen ten zuiden van de Sahara en uit België, Frankrijk en Zwitserland. Initiatiefnemer is Etienne Minoungou, directeur van de Theatergroep Companie Falinga in Burkina Faso.

photo

foto: Eric Legrand

Les Récréâtrales richt zich op het ontwikkelen van hedendaagse nieuwe theaterstukken in Afrika en ondersteunt opkomende schrijvers. In de activiteiten staat uitwisseling van kennis, ervaring en tradities van de deelnemende landen op de voorgrond. Aan de workshops zullen
ruim zestig acteurs, regisseurs en schrijvers meedoen. Het is de bedoeling om vier theaterproducties te maken, waaronder verschillende ensceneringen van Shakespeare’s Richard III. Volgens de organisatie van Récréâtrales heeft Shakespeare’s werk veel invloed op jonge Afrikaanse schrijvers.

Een van de bewerkingen van Richard III moet een ‘multinationale’ productie worden, met vijftien acteurs uit negen landen. Het stuk is geënsceneerd door de Zwitserse Barbara Liebster en Ildevert Meda (Burkina Faso). Alfred Dogbe (Niger) bewerkte de tekst. Het concept van deze Richard III richt zich op ‘solidariteit’.

Ook dit jaar krijgt Les Récréâtrales financiële steun van het Prins Claus Fonds.