Pakistaanse film over religie en familie

augustus 2004 -

De film Silent Waters van de Pakistaanse filmmaakster Sabiha Sumar speelt in 1979 in Pakistan. Aïcha is weduwe en woont met haar bijna volwassen zoon Salim in een klein dorp.

De historische gebeurtenissen van 1947, toen Pakistan in het leven werd geroepen om moslims uit India zich er te laten vestigen, hebben Aïcha’s leven geheel bepaald. Terwijl zij de kinderen uit het dorp Koranlessen geeft, weet niemand dat zij van origine Sikh is en dat ze destijds, toen de Sikhs plaats dienden te maken voor de moslims, in het dorp gebleven is. Salim vermoedt nog het minst dat zijn eigen moeder de dochter is van ‘ongelovigen’.

photo

Terwijl Salim zich meer en meer inlaat met een groep moslimfundamentalisten, ontwart de kijker via flashbacks langzaam het geheim van Aïcha. Hier wordt de film spannend: de kijker krijgt even de tijd te speculeren. Wat is de precieze toedracht van Aïcha’s verhaal? Komt Salim erachter en wat gebeurt er dan tussen de fanaticus die hij geworden is en zijn zachtaardige moeder die in werkelijkheid geen moslim is? Maar op het moment dat de waarheid zich ook aan Salim opdringt, zakt de spanning in. De onthulling heeft verregaande consequenties voor Aïcha, maar de scènes die dat laten zien zijn nogal vlak.

Silent Waters, dat op het filmfestival van Locarno bekroond werd met de Gouden Luipaard, weet op een mooie en subtiele manier een onderwerp uit de geschiedenis van Pakistan via het levensverhaal van één vrouw te vertellen. Maar de dramatiek die door de verhaallijn gesuggereerd wordt, had meer uitgebuit kunnen worden. Ook met sterker uitgewerkte karakters had de film schokkender en ontroerender kunnen zijn.

Silent Waters draait vanaf 29 juli 2004 in Rialto in Amsterdam.