Aziatische kunst in Tokio is zwaar imago voorbij

december 2004 -

Maken Indiase kunstenaars altijd sociaal-politieke statements? En hebben Indonesische kunstenaars het altijd over identiteit, omdat het land uit zoveel verschillende volkeren bestaat?

De tentoonstelling 'Have we met?', die van 11 december 2004 tot 30 januari 2005 plaatsvindt in de Japan Foundation in Tokio, laat werk zien dat verder gaat dan de stereotype beelden die Aziaten over elkaar hebben, en die anderen over Aziaten hebben.

image

'Giving a half reason' - Eko Nugroho, 2003, acryl on canvas, 60 x 70 cm

De tentoonstelling is de derde in een serie van de Japan Foundation over de veranderende realiteit in Azië. 'Have we met?' werd samengesteld door de Indonesische kunstenaar/curator Ade Darmawan, de Thaise schrijver Prabda Yoon, en twee curatoren: Pooja Sood uit India en Kohno Haruko uit Japan. De titel 'Have we met?' is gerelateerd aan Azië, volgens Kohno Haruko een verzameling familiare vreemden of onbekende buren, maar ook aan de korte ontmoetingen tussen de tentoonstellingsmakers zelf. Er zijn kunstwerken van jonge en relatief onbekende kunstenaars te zien.

'We proberen voorbij te gaan aan de zwaarte van de beeldtaal van veel politiek geëngageerd werk in Azië', zegt Ade Darmawan. 'Die beeldtaal wordt vaak gebruikt als uniek selling point door Aziatische kunstenaars. Sommige kunstwerken zijn wel politiek geëngageerd, maar gebruiken een andere strategie. De tentoonstelling gaat over pogingen om communicatie tot stand te brengen en te herinneren.'

'Het werk volgt het principe van plezier. De tentoonstelling daagt vooroordelen over identiteiten uit, zowel de Aziatische identiteit als die van de eigentijdse kunst. Er wordt tegen het idee ingegaan dat je in een tentoonstelling kunt laten zien wat eigentijdse Aziatische kunst is', stelt Kohno Haruko in haar toelichtende tekst. 'Misschien kunnen we Azië ontmoeten in het feit dat het continent altijd in een overgangsfase is. Het zit tussen een verleden dat nog nooit helemaal ontdekt is en een toekomst die nog niet gearriveerd is.'