Performance kunst van Monali Meher in New Delhi

december 2004 -

Monali Meher is een kunstenares uit Mumbai in India. In 2000 kwam ze naar Nederland voor een werkperiode op de Rijksakademie van beeldende kunsten. Sinds die tijd woont ze in Amsterdam. Ze is onlangs uitgenodigd om twee maanden deel te nemen aan het Khoj residency project in New Delhi. Ze vertelt hoe het is om weer in haar geboorteland te werken na enkele jaren in het buitenland te hebben gewoond.

photo

Performance still by Monali Meher, title "Under Preassure", Marta Herford Museum in Germany, year 2004.

Ik was blij met de uitnodiging om naar New Delhi te komen, want ik vond het hoog tijd mijn werk weer aan de mensen in mijn geboorteland te laten zien en hun reacties te horen. Toen ik in 1998 met performance art begon, kreeg ik hevige kritiek vanuit de Indiase kunstwereld. Performance art werd hier eigenlijk niet uitgevoerd en er waren maar een paar mensen die mijn beslissing steunden om met dit medium te werken.

Al geruime tijd vroeg ik mij af hoe men nu in India op mijn werk zou reageren. Ik wilde vooral weten of het denkproces en de reacties in de loop der tijd waren veranderd. In India was men benieuwd of de verhuizing naar Nederland mij heeft veranderd en hoe mijn gespleten persoonlijkheid, tussen twee culturen in, mijn werk heeft beïnvloed.

Als mensen mijn werk zien, vinden ze het moedig dat ik performances uitvoer waarin aspecten van twee culturen zijn verweven. Maar ze zeggen ook dat mijn performances overal ter wereld te zien zouden kunnen zijn, omdat ze niet cultuurgebonden zijn. De vragen en opmerkingen die ik hier krijg zijn anders dan die in Nederland. De mensen in India vragen bijvoorbeeld waarom ik zo graag met dit medium wil werken. Doe ik het omdat ik het leuk vind of omdat het Westers is? De attributen die ik gebruik hebben hier ook een andere betekenis. Rozen en henna bijvoorbeeld, hebben een speciale historische betekenis in India, maar ik gebruik ze ook vanwege hun materiële eigenschappen en in de interactie met het publiek. In Nederland zijn de mensen nieuwsgieriger naar waar ik vandaan kom. Mijn werk ziet er niet erg Indiaas uit en vaak willen mensen er wel iets Indiaas in zien.