Sithengi in Kaapstad: ontmoetingsplaats voor film- en televisieprofessionals

februari 2004 -

Sithengi is een internationale film- en televisiemarkt in Kaapstad, Zuid-Afrika. Het beoogt een internationaal platform in Afrikaanse context te bieden voor de handel in film en televisieproducties. Filmmakers, producenten en distributeurs treffen er elkaar. Filmmakers kunnen er hun film aan de man brengen, maar ze kunnen er ook partners en investeerders zoeken voor nog uit te werken ideeën.

De achtste editie, afgelopen november, ging gepaard met de eerste editie van het Sithengi Film Festival, inmiddels omgedoopt tot Cape Town World Cinema Festival. Het festival vertoonde 34 films, waaronder Afrikaanse en internationale premières. Het doel is de aandacht te vestigen op films uit Zuidelijk Afrika, en op hun plaats in de traditie van niet-westerse films.

Gedurende de vier dagen van de film- en televisiemarkt zijn er workshops voor scripts, documentaires en speelfilms. Filmmakers werken hun ideeën uit en leggen die voor aan producenten en distributeurs. Als een producent of distributeur een project uitkiest, kan de maker er onder vier ogen met hem over doorpraten.

Het Hubert Bals Fonds heeft in haar selectieronde van het najaar besloten het beste idee uit de speelfilmworkshop te steunen met een prijs van 10.000 euro. Drie projecten bleken in aanmerking te komen en de prijs is verdeeld. Het gaat om films uit Zambia, Tanzania en Kenia. Het Hubert Bals Fonds stelt sinds zijn oprichting in 1988 geld beschikbaar voor filmmakers in ontwikkelingslanden.