Culturele expressie op World Social Forum

februari 2004 -

In de berichtgeving over het vierde World Social Forum (WSF) nam cultuur een marginale plaats in. Toch had de organisatie ruimte gemaakt voor artistieke expressie.

Het World Social Forum - dit jaar gehouden van 16 tot 21 januari in de Indiase stad Mumbai - brengt burgerbewegingen uit de hele wereld samen om alternatieven te ontwikkelen voor de globalisering. Het evenement is opgezet als tegenhanger van het World Economic Forum in Davos waar overheden, multinationals, de wereldbank en de wereldhandelsorganisatie hun beslissingen nemen. Deelnemers aan het World Social Forum, ook wel aangeduid als ‘anders-globalisten’, geloven in rechtvaardiger oplossingen. Ze verzetten zich tegen de hegemonie van de Verenigde Staten.

Alle culturele evenementen rondom het Forum stonden op een of andere manier in het teken van dit thema. De ruim tachtigduizend deelnemers konden een festival bezoeken van films met voorname WSF-thema’s als globalisering, seksisme, fundamentalisme en racisme. Het programma bestond uit 83 inzendingen, en toerde de afgelopen maanden al door India.

Het Forum bood ook plaats aan het creatieve materiaal dat de protestdemonstraties tegen de Amerikaanse inval in Irak hebben voortgebracht. De tentoonstelling bestond onder meer uit posters, installaties, spandoeken, en foto’s. Theater- en muziekgroepen uit alle hoeken van de wereld lieten van zich horen op de verschillende podia. Zo was er een optreden van een Japanse groep dansers en muzikanten die uiting gaven aan hun woede over de beslissing van hun regering tot militaire deelname aan de oorlog in Irak. Ook was er een literair evenement met veel aandacht voor literatuur van onderdrukte auteurs, van inheemse auteurs, van vrouwen, en van grotestadsjongeren. Een enorme lappendeken, herinnerend aan de traditionele klederdracht van de Sufi’s (aanhangers van een bepaalde moslimstroming), ontstond door het aan elkaar naaien van lapjes stof met boodschappen die de deelnemers van thuis hadden meegebracht; een symbool voor eenheid in verscheidenheid.