Documentaire Black and White toont rassenverhoudingen in Brazilië

juli 2004 -

Op 20 juni 2004 vond op het World Wide Video Festival de wereldpremière plaats van Preto e Blanco / Black and White , een documentaire van de Braziliaanse multimedia/videokunstenaar Carlos Nader (Sao Paolo 1964). 'Ik wilde dit keer een film maken met sociale importantie, waarin de zaak belangrijker is dan ikzelf', verklaart de kunstenaar.

Carlos Nader heeft verschillende titels op zijn naam staan. Het bekroonde Portrait of a Serial Kisser (1993) is een film over een man die uit politieke overtuiging zoent. In de video Carlos Nader (1998), beschreven als 'een non-autobiografie: een video over z'n maker, een video over niks', zoekt hij eigenheid op grond van kleur, nationaliteit en politieke voorkeur.

In zijn nieuwste film Black and White gaat Nader een stap verder. In een bijna sociologische studie naar rassenverhoudingen laat hij ons middels interviews kennismaken met een achttal hoofdpersonen die in bijzondere verhouding tot hun 'ras' staan. 'Racisme uit zich verdekt in Brazilië, waardoor het moeilijk te bevechten is', aldus Nader. De film is opzettelijk bijna geheel in zwart-wit gedraaid, zodat je niet weet welke kleur de spreker precies heeft. In Brazilië is bijna niemand helemaal zwart of helemaal wit, men draagt gekleurde resten van ouders en voorouders in zich. Nader verklaart dat je in Brazilië niet kunt spreken van zwart of wit, omdat het veeleer een sociale kwestie is als een die met origine te maken heeft. Black and White biedt saillante voorbeelden en uitspraken waaruit blijkt dat er zelfs in het meest kleurrijke land ter wereld geen gelijkwaardigheid op grond van ras of kleur bestaat.

Nader, die de film heeft kunnen maken dankzij het Prins Claus Fonds, is sinds 1993 een reguliere gast op het WWVF. Hij betreurt het dat de Raad van Cultuur heeft geadviseerd de subsidie voor het WWVF stop te zetten, omdat hij aan dit festival zijn wereldwijde aandacht te danken heeft.