Lulu Ratna stimuleert Indonesische korte films op de lange termijn

juli 2004 -
image

De Indonesische filmmaker Lulu Ratna is in Nederland voor de tentoonstelling Indonesia under Construction, te zien van 29 juni tot 22 augustus 2004 in Witte de With, Rotterdam. Ze vertelt over de stand van zaken in de Indonesische filmwereld en over haar filmpromotiebedrijf Boemboe.

'Indonesische film is vooral gebaseerd op de orale traditie, er is geen sterke visuele cultuur. Eigentijdse filmmakers en kunstenaars kunnen niet teruggrijpen op een lange filmtraditie zoals bijvoorbeeld in Japan en China. Door de vele ups and downs in de filmgeschiedenis is er geen verbinding tussen de oude en de jonge generatie. Alleen een filmmaker als Garin Nugroho staat met zijn werk tussen de generaties in. Binnen de filmwereld zijn veel hiërarchieën die het contact belemmeren tussen de oude en nieuwe generatie, tussen professionals en de undergroundscene, maar ook tussen mensen die op min of meer dezelfde manier werken.'

In 2003 richtte Lulu Ratna met twee collega's het filmpromotiebedrijf Boemboe op, dat dit soort gaten wil dichten. Boemboe richt zich vooral op korte films van onafhankelijke filmmakers en kunstenaars. '"Onafhankelijke film" is op dit moment een trend in Indonesië, ik gebruik die term daarom niet graag. Wij willen juist een langetermijn-ontwikkeling stimuleren. Wanneer ik een onafhankelijke jonge filmmaker met talent zie, dan blijf ik contact met hem onderhouden en hem ondersteunen in de hoop dat hij niet zal opgeven als de trend voorbij is.'

De drie personen achter Boemboe noemen zichzelf een meeting point . Waar ze kunnen brengen ze filmmakers bij elkaar. Regelmatig worden ze door Indonesische en internationale filmfestivals gevraagd om een programma van korte films te maken. 'Die gelegenheid grijpen we dan aan om ook andere films mee te nemen, te kopiëren en te promoten'.

Lulu Ratna zit vol plannen voor de toekomst. 'Volgend jaar wil ik een boek uitbrengen waarin mijn ervaringen en die van anderen met internationale filmfestivals zijn beschreven. Op die manier krijgt een bredere groep kunstenaars en filmmakers in Indonesië toegang tot die informatie'. Daarnaast liggen er onder andere een 'databaseboek' over Indonesische film en een drie-steden filmfestival in het verschiet.