Fundación esART promoot eigentijdse beeldende kunst uit Bolivia

juli 2004 -

Werk van veertien eigentijdse Boliviaanse kunstenaars is van 26 juni tot en met 18 juli 2004 te zien in Pulchri Studio in Den Haag. Fundación esART uit Bolivia, partner van Hivos, wil met de tentoonstelling laten zien dat eigentijdse Boliviaanse kunst meer omvat dan de internationaal bekendere kunstnijverheid en schilderijen uit de koloniale periode. Dat Bolivia meer is dan Andes, kou en bergen, wordt weerspiegeld in de eigentijdse kunst. Volgens kunstenaar Roberto Valcárcel is die op de website van esART misschien nog wel veel diverser dan elders.

Sinds 1991 zet Fundación esART zich in voor de ontwikkeling van de beeldende kunst in Bolivia.
De nadruk ligt daarbij bij op het creëren van meer publieke bekendheid van Boliviaanse kunst en kunstenaars. Via de bemiddeling en promotie van esART worden meer Boliviaanse kunstenaars uitgenodigd voor nationale en internationale tentoonstellingen. EsART heeft ook een eigen expositieruimte in La Paz.

Een van de middelen voor promotie is de website. Via een ietwat vreemde navigatie biedt die een breed overzicht van Boliviaanse kunstenaars, achtergrondartikelen over Boliviaanse kunst en adressen van belangrijke kunstinstellingen in het land. Door een driejarige subsidie van Hivos wordt esART in staat gesteld om de website bij te werken en regelmatiger te vernieuwen, maar vooral ook om nationaal, regionaal en internationaal meer te kunnen doen aan de promotie van kunstenaars. Door het plaatsen van muurschilderingen en beelden in de publieke ruimte wil esART een publiek creëren voor Boliviaanse beeldende kunst.

Volgens Roberto Valcárcel is de Boliviaanse kunst anno nu 'inclusive'. In veel werk komen uiteenlopende elementen samen: pre-Columbiaans en eigentijds, historisch en a-historisch, locaal en internationaal. Wellicht zal esART zelf ook in drie jaar uitgroeien tot een volledig en 'inclusive' platform voor Boliviaanse kunst.