Renovatie Nola Hatterman Instituut sluitstuk herstel Fort Zeelandia

juli 2004 -
photo

Suriname krijgt bijna 112.000 euro uit het HGIS-cultuurbudget voor de restauratie van de enige nog op te knappen houten officierswoning van het complex Fort Zeelandia in Paramaribo. Daarmee wordt niet alleen een belangrijk historisch monument uit de zeventiende eeuw bewaard, maar ook het Nola Hatterman Instituut nieuw leven in geblazen. De kunstonderwijsinstelling, die sinds 1996 onderdak heeft in het pand, speelt een belangrijke rol in de Surinaamse cultuurwereld.

Het Nola Hatterman Instituut is genoemd naar de Amsterdamse kunstenares Nola Hatterman, die in 1953 in Suriname een schildersschool oprichtte. Het Instituut bestaat sinds 1985 en wordt gerund door enkele vooraanstaande Surinaamse kunstenaars, waar onder Paul Woei en Jules Brandflu. Het instituut is een kweekvijver voor nieuw talent. Ook is het een plaats waar kinderen kennis kunnen maken met beeldende kunst. Voor Suriname heeft de restauratie van het zeventiende-eeuwse pand, dat in vervallen staat verkeert, de hoogste prioriteit. Het vormt het sluitstuk van het herstel van het Fort Zeelandia complex, dat in de jaren zeventig begon. Het historisch centrum van Paramaribo, inclusief het Fort Zeelandia complex, staat sinds 2002 op de werelderfgoed lijst van Unesco.

De HGIS-Cultuurmiddelen (Homogene Groep Internationale Samenwerking) worden door de Nederlandse overheid ter beschikking gesteld om het internationaal cultuurbeleid gestalte te geven. Naast de Nederlandse overheid betalen ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam mee aan de kosten, in totaal 252.000 euro. De stichting Herstelling en Maatwerk Amsterdam neemt de restauratie, die ongeveer een jaar gaat duren, samen met Surinaamse partners ter hand. Het project dient tevens als werkervaringsplaats voor leerlingen van de Surinaamse stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.