Cultuurforum in China op werelddag voor culturele diversiteit

juni 2004 -

Naar aanleiding van de Unesco werelddag voor culturele diversiteit organiseerde de Duitse Bertelsmann Stichting en de Chinese Internationale Cultuur Associatie een forum over culturele overeenkomsten en verschillen.

De Unesco werelddag voor culturele diversiteit werd dit jaar op 21 mei 2004 voor de tweede keer gevierd. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties riep deze dag in het leven zodat mensen wereldwijd zouden stilstaan bij de waarde van onderlinge culturele verschillen. Begrip van elkaars taal, tradities en identiteit zou wantrouwen jegens anderen kunnen wegnemen, en zo conflicten helpen voorkomen. Unesco riep de lidstaten op deze dag thuis zo uitgebreid mogelijk te vieren, met zoveel mogelijk aansprekende organisaties. Toch is er van activiteiten in het kader van deze dag dit jaar weinig te merken geweest.

De Duitse Bertelsmann Stichting echter, organiseerde naar aanleiding van deze dag samen met de Chinese Internationale Cultuur Associatie (CICA) een tweedaags forum in China. Dit Internationale Cultuur Forum Beijing, op 21 en 22 mei 2004, had tot doel de culturele dialoog tussen Europa en China te verrijken. Nu China een hele belangrijke handelspartner van Europa is geworden, lijkt het tijd culturele overeenkomsten en verschillen tussen de twee onder de loep te nemen. Ook was er aandacht voor gezamenlijke zorgen over de invloed van globalisering op lokale culturen.