Zanzibar International Filmfestival (ZIFF), partner van het Prins Claus Fonds

juni 2004 -

'Exploring the Currents, Feeling the Winds.' Met die poëtische woorden als thema gaat op 25 juni 2004 het tiendaagse Zanzibar International Filmfestival (ZIFF) van de Dhow Countries van start. Het ZIFF is een van de netwerkpartners van het Prins Claus Fonds.

Het ZIFF festival van de Dhow-landen (oostafrikaanse landen) is in zeven jaar tijd uitgegroeid tot een van de grootste culturele evenementen in Afrika. Er zijn ruim honderd oostafrikaanse en internationale film- en videoproducties. Het kunstprogramma omvat ook muziek, dans, beeldende kunst, en dit jaar voor het eerst een literair forum met schrijvers uit de Dhow-regio.

Speciale aandacht is er voor Zuid-Afrika's tienjarige democratie, met Zuidafrikaanse films en optredens van Ringo Mandlingozi en Bongo Muffin. Een ander programma-onderdeel, Brazil@ZIFF, heeft als thema de historische banden tussen oost-Afrika en Latijns Amerika. Ook is er een aparte screening van de serie experimentele audiovisuele producties die het Prins Claus Fonds steunde in het kader van het Urban Heroes -thema.

Het ZIFF is een van de zes partners met wie het Prins Claus Fonds recent een driejarige samenwerking is aangegaan. Volgens policy officer Geerte Wachter is het PCF geïnteresseerd in het festival omdat het internationaal georiënteerd is, een maatschappelijke aanpak koppelt aan een multidisciplinaire benadering, en het eiland en zijn geschiedenis een rol geeft in zijn programmering. Ook richt het festival zich met het concept van Dhow-landen nadrukkelijk op Zuid-Zuiduitwisseling, 'een van de prioriteiten van het PCF'.

Met de driejarige verbintenis wil het PCF, dat normaliter alleen op projectbasis werkt, het festival een structurele financiële injectie geven (in totaal € 216.000). De twee organisaties zullen een paar workshops over het thema 'Living Together ' opzetten, en een publicatie uitgeven over dit thema.