Culturele diversiteit tijdens Forum Barcelona 2004

maart 2004 -

Precies 141 dagen lang is Barcelona het decor van een reusachtig evenement waarbij culturele diversiteit, duurzame ontwikkeling en voorwaarden voor vrede centraal staan. Het Forum Barcelona 2004, dat op 9 mei van start gaat en tot 26 september duurt, biedt entertainment met een serieuze boodschap.

Het auditorium op wielen, de kleurrijke Forum 2004-bus, rijdt sinds eind vorig jaar door Barcelona en de regio Catalonia. De bus moet het publiek wijzen op het grootscheepse evenement waarvan de voorbereidingen al begonnen in 1997. Er is hard getimmerd aan een gloednieuw complex bij de zee, waar Forum Barcelona 2004 gedeeltelijk plaatsvindt. In februari en maart vonden 'pre-Forumdebatten' plaats als opwarmer. Maar het echte werk begint op 9 mei. Dan komen duizenden kunstenaars, wetenschappers, politici en activisten naar de Spaanse havenstad om bijna vijf maanden lang te 'reflecteren' op 'de belangrijkste culturele en sociale conflicten waaraan de mensheid aan het begin van de 21ste eeuw het hoofd moet bieden.'

Forum Barcelona 2004 wordt georganiseerd door de gemeente Barcelona, de Catalaanse en Spaanse regering en UNESCO. Drie thema's lopen dwars door het evenement: culturele diversiteit, duurzame ontwikkeling en voorwaarden voor vrede. 'Begrip van andere culturen is een essentiële voorwaarde voor enig constructieve dialoog tussen volkeren', valt op de website te lezen. En: 'Het creëren van een vredescultuur moet gebaseerd zijn op respect voor andere culturen, op sociale en politieke rechtvaardigheid en de bescherming van mensenrechten en levenswijzen die in harmonie zijn met het milieu.'

Het aanbod is overweldigend. Om het overzichtelijk te houden, heeft de organisatie het Forum Barcelona 2004 in drieën gedeeld. Allereerst is er het Forum in het nieuwgebouwde complex. Daar zijn tentoonstellingen, een circus, theater- en dansvoorstellingen en concerten. Bezoekers kunnen er deelnemen aan traditionele sporten, spelletjes en workshops. Daarnaast is er het Forum in de stad: soortgelijke activiteiten en evenementen, maar dan in de musea, straten, parken en andere publieke ruimten.

Maar de spil van het Forum Barcelona 2004 zijn de 47 forumdialogen: conferenties met thema's zoals spiritualiteit, vrijheid, veiligheid en vrede. Drie conferenties hebben een duidelijk cultuurgehalte. Zo komt de Agenda 21 voor Cultuur ter sprake tijdens het debat over cultureel beleid en management, van 4 tot 6 mei, en tijdens het forum lokaal bestuur (met burgermeesters van meer dan zestig wereldsteden), op 7 en 8 mei. Culturele rechten en ontwikkeling is het onderwerp van een conferentie op 23 tot 27 augustus.