Thaise, Indonesische en Filippijnse films op Cinemasia

maart 2004 -

Een nieuw filmfestival is in het leven geroepen: Cinemasia vertoont eind maart zo'n zeventig Aziatische films in Amsterdam, verdeeld over dertig programma's.

Er zijn in de Nederlandse bioscopen zeker al Aziatische films te zien, maar die bereiken volgens de festivalorganisatie slechts een klein publiek en komen vooral uit Japan, China of India. Cinemasia gokt op een breder publiek. Het festival vertoont films uit landen waarvan we in Nederland praktisch nooit films zien, zoals Thailand, Indonesië, Noord-Korea of de Filippijnen. 'Zo geeft het festival een totaalbeeld van de Aziatische film en dat kan alleen als al die films in een paar dagen te zien zijn', legt coördinator Petra van Dongen uit.

Cinemasia wil vooral een veelzijdig programma bieden, met animatiefilms, documentaires, jongerenfilms en kunstzinnige films. Het merendeel is recent, op een enkele publiekstrekker als een teruggevonden en gerestaureerde film met Bruce Lee na. De films zijn afkomstig uit een Aziatisch land, de maker heeft een Aziatische achtergrond, óf de film heeft een Aziatisch thema.

Het Prins Claus Fonds betaalt de reiskosten van regisseur Maryo de los Reyes uit de Filippijnen. Het fonds steunt in principe geen culturele evenementen in Nederland, maar heeft wel een zogenaamd ticketbudget om kunstenaars in voorkomende gevallen naar Nederland te laten komen. Het fonds wil op die manier kunstenaars de kans geven contacten te leggen met Nederlandse culturele instellingen. Het beginnende festival geven zij op deze manier graag een stimulans.

HIVOS steunt Cinemasia met 5000 euro, omdat het publiek dankzij het festival films kan zien van onafhankelijke filmmakers en videokunstenaars uit Azië die over het algemeen niet eerder in Nederland zijn vertoond. Het festival geeft volgens HIVOS een beeld van de overeenkomsten en verschillen binnen de Aziatische culturen en tradities en is bovendien speciaal interessant voor Nederlanders van Aziatische afkomst.