Dak’Art toont invloed globalisering op Afrikaanse kunst

mei 2004 -

Op 7 mei 2004 begint de zesde biënnale van eigentijdse Afrikaanse kunst ‘Dak’Art’ in de Senegalese hoofdstad Dakar. Dit evenement is in het afgelopen decennium uitgegroeid tot een van de belangrijkste podia voor Afrikaanse beeldende kunst en trekt publiek uit heel Afrika en daarbuiten. De zesde editie heeft als thema ‘Eigentijdse Afrikaanse kunst op de proef gesteld door globalisering: problemen, mogelijkheden en vooruitzichten’.

photo

'Le Touriste', Performative Film Installation uit 2003 van Gregg Smith, een van de deelnemers aan de biennale

Bijzonder aan de biënnale is dat er geen curator is die de inhoud van de tentoonstelling bepaalt. Kunstenaars kunnen zich zelf inschrijven om mee te doen. Een comité van internationale specialisten selecteert daaruit de kunstenaars die mogen exposeren. Sara Diamond, initiator van het Canadese nieuwe media instituut ‘Banff’, zit het huidige comité voor. Het selecteerde 33 kunstenaars en vijf ontwerpers uit zestien Afrikaanse landen.

Hoewel de biënnale zich nadrukkelijk richt op Afrikaanse kunst en het bij elkaar brengen van Afrikaanse kunstenaars, tonen ‘individuele’ exposities ook werk van kunstenaars daarbuiten. Drie curatoren werden uitgenodigd om zo’n eigen tentoonstelling te maken. De Ivoriaan Yacuoba Konaté, de Braziliaan Ivo Mesquita, en de Zwitser Hans Ulrich Obrist.

Terugkerende thema’s van de biënnale zijn onder meer stedelijke esthetiek, digitale kunst, kunstkritiek en opkomende culturele plekken in Afrika. Dit zijn de onderwerpen van discussie in het ‘Ontmoetingen en Uitwisselingen’-programma. Nieuw dit jaar is het Dak’Art Lab, een platform over digitale kunst voor wetenschappers, technici en kunstenaars. Het Lab moet een broedplaats zijn voor digitale artistieke projecten. Daarnaast worden er websites voor kunstenaars gemaakt om de aanwezigheid van Afrikaanse kunst op het web te vergroten.
Vaak minstens zo interessant als het officiële programma is het uitgebreide ‘Off programma’ met meer dan honderd grotere en kleinere kunstprojecten en presentaties door de hele stad.

Dak’Art krijgt de helft van zijn budget van de Senegalese staat. Andere substantiële ondersteuning komt van de Europese Unie.
Het evenement eindigt 7 juni.