'Sharing cultures' in een groter Europa

mei 2004 -

Een week voordat de Europese Unie tien nieuwe lidstaten krijgt, vierde de European Cultural Foundation haar vijftigjarige bestaan onder de titel ‘Fifty years of sharing cultures’.

‘We kunnen niet in deze nieuwe wereld leven als we niet bereid zijn iets van onszelf te verliezen en iets van de ander over te nemen’, zegt een Italiaanse partner van de European Cultural Foundation (ECF) in een video, vertoond in de Amsterdamse Beurs van Berlage. Hier vierde de stichting op 24 april 2004 haar vijftigste verjaardag, een week voor de EU met de aansluiting van tien nieuwe lidstaten zijn grenzen oostwaarts verlegt. De uitbreiding zal het werk van ECF, die zich steeds heeft ingespannen voor de culturele dialoog tussen Europese landen, een nieuwe dimensie geven.

Danuta Hübner, de eerste Poolse Europese commissaris, noemde het modieus om sceptisch te zijn over de toekomst van Europa, terwijl met de uitbreiding van de EU voor het eerst een integratie plaatsvindt van het continent. “De uitbreiding is een kans om de culturele diversiteit van de unie te verrijken. De uitdaging is hoe dat te managen”
Jack Lange, de voormalige Franse Minister van Cultuur, was kritisch. Behalve de inzet van ECF gebeurt er volgens hem te weinig op cultuurgebied. Europeanen zouden op jonge leeftijd twee talen moeten leren en in elkaars land moeten studeren.

Ter ere van het jubileum reikte ECF aan het kunstcentrum Platform Garanti in Istanbul een stimuleringsprijs uit van 30.000 euro, ‘niet alleen omdat ze Turkije op de culturele kaart heeft gezet, maar vooral omdat haar projecten grenzen overschrijden’. Truc Sphérique, een Sloveense culturele organisatie, ontving een bedrag van 20.000 euro.