Prins Claus Fonds ondersteunt opvoering I La Galigo in Indonesië

mei 2004 -

Het Prins Claus Fonds gaat de opvoeringen van de Indonesische muziektheaterproductie I La Galigo in Indonesië steunen vanwege het belang voor het culturele erfgoed van de bevolking van Sulawesi.

De muziektheaterproductie I La Galigo van regisseur Robert Wilson beleeft zijn Europese première op woensdag 12 mei 2004 in Het Muziektheater in Amsterdam. Dit theaterspektakel is gebaseerd op de Sureq Galigo, een episch gedicht van de Bugis, een volk uit Zuid-Sulawesi. Het gedicht, dat waarschijnlijk tussen de 14e en 17e eeuw werd geschreven, gaat over de creatie van de wereld en over de eerste zes generaties bewoners. Hoewel het epos niet erg bekend is, wordt het gerekend tot de meesterwerken van de wereldliteratuur.

De Indonesische danseres Restu Kusumaningrum bracht het epos samen met de Amerikaanse antropologe Rhoda Grauer (verantwoordelijk voor de dramaturgie) onder de aandacht van theatermaker Robert Wilson. Wilson schakelde Change Performing Arts uit Milaan in, dat al meer dan tien jaar samenwerkt met kunstenaars als Peter Greenaway en Philip Glass. De dansers in de productie zijn geregeld via het Purnati Center for Arts in Bali en van verschillende etnische afkomst. Daarnaast is onder begeleiding van specialisten, zoals de Indonesische historicus Prof. Dr. Fachruddin Ambo Enre, zorgvuldig studie gemaakt van de teksten en de culturele context van I La Galigo.

In Indonesië bestaat weinig bekendheid met de culturele tradities buiten Java en Bali. Mede daarom steunt het PCF de opvoeringen in Indonesië en op Sulawesi aan het eind van 2004.