Videoworkshop in Marokko geeft mensen kijk op zichzelf

mei 2004 -

Hoe beïnvloeden de nieuwe media de eigentijdse Marokkaanse beeldende kunst? En hoe kan deze kunst een rol spelen in sociale verandering in de maatschappij? Deze vragen vormden het uitgangspunt voor de Media Art Workshop die van 12 tot 24 april 2004 plaatsvond in het Institut Français in Agadir, Marokko. De workshop werd georganiseerd door de in Europa wonende kunstenaars Abdellatif Benfaidoul, oud-resident van de Amsterdamse Rijksakademie van beeldende kunsten, en Aziz Taleb. Samen vormen zij het collectief Taleb Cherche Midi.

Mensen in Agadir komen, vanwege de decentrale ligging van de stad, niet vaak in aanraking met andere manieren van denken en leven. Omdat ze zichzelf nauwelijks met anderen kunnen vergelijken, hebben ze ook geen scherp beeld van wie ze zelf zijn. Ze hebben daarmee dus ook weinig invloed op hoe ze worden bekeken door de rest van Marokko en daarbuiten. De workshop, aldus de projectbeschrijving, ‘wil de mensen uit Agadir het gevoel geven dat ze onderdeel zijn van een proces waarin ze een eigen beeld van zichzelf kunnen creëren’.

Tijdens de workshop waren er vijf avonden met openbare vertoningen van uiteenlopende videokunstwerken. Verder waren er workshops waar professionele kunstenaars hun kennis deelden met semi-professionele kunstenaars en studenten. De workshops werden gegeven door o.a. Toni Serra, Joachim Montessuis, Nabil Ayouch, Zhor Rehihi en Alexander Peterhaensel. Zij behandelden thema’s als non-lineaire montage, en de geschiedenis van de film en de video.

Het idee van de Media Workshop is voortgekomen uit de Videokaravaan, een mobiele tentoonstelling van Marokkaanse videokunst die in 2003 in Dordrecht en Keulen te zien was. Taleb Cherche Midi wilde daarmee verbanden leggen tussen Marokkanen die in Europa leven en Marokkaanse kunstenaars uit Marokko. De videoworkshop in Marokko is het begin van een reeks activiteiten die het kunstplatform in Agadir moet verrijken. Tot nu toe zijn de mogelijkheden voor (video)kunstenaars daar nog relatief beperkt.

De Media Art Workshop werd ondersteund door de European Cultural Foundation, Stichting Doen, het Prins Claus Fonds, het Hubert Bals Fonds, het Institut Français in Agadir en de Rijksakademie van beeldende kunsten/RAIN netwerk.
Voor meer informatie Abdellatif Benfaidoul: benfaidoul@benfaidoul.com