Internationaal project over Hindoestaanse cultuur start binnenkort

november 2004 -

Het internationale en multimediale onderzoeksproject Bidesia, over de migratiegeschiedenis en cultuur van Hindoestanen, gaat in januari 2005 van start. Dit is mogelijk dankzij een onlangs door de Homogene Groep Internationale Samenwerking (HGIS) toegekende overheidssubsidie van bijna 118.000 euro. 'Daar zijn we heel blij mee', zegt de directeur van het KIT Tropenmuseum Lejo Schenk.

photo

Op basis van kenmerkende cultuuruitingen zoals taal en muziek zal Bidesia de migratiegeschiedenis van Hindoestanen in India, Suriname en Nederland in kaart brengen. 'Het project is een uniek samenwerkingsverband tussen drie landen', aldus de enthousiaste Lejo Schenk. Naast het Tropenmuseum zijn de andere deelnemende instellingen het GB Pant Social Science Institute uit India en het Instituut voor Maatschappij Wetenschappelijk Onderzoek van de Anton de Kom Universiteit uit Suriname.

De naam van het project verwijst naar de eeuwenoude dicht- en zangtraditie Bidesia, die zijn oorsprong vindt in de Indiase deelstaten Uttar Pradesh en Bihar, oftewel het voormalige Hindoestan. In de negentiende eeuw werden uit deze omgeving veel contractarbeiders aangetrokken voor het zware werk op de plantages in Suriname en het Caribisch Gebied. 'Bidesh' is overigens Hindi voor 'vreemdeling'.

Behalve nieuwe geschiedwetenschappelijke inzichten willen de deelnemers van Bidesia voor het einde van 2007 ook een boek publiceren met gedichten en foto's, een internationale dichtersworkshop organiseren en tentoonstellingen maken in de drie participerende landen. 'Het project is dus niet alleen historisch van belang', concludeert Schenk. 'Het draagt ook bij aan de levende cultuur van Hindoestanen over de hele wereld.'