Wit en zwart ontmoeten elkaar in voorkamers

november 2004 -

 

Will Janssen, programma manager Cultuur Internationaal bij Stichting DOEN, bezocht eind september 2004 het Voorkamerfest in Darling, Zuid-Afrika.

Darling is een dorp in het gebied Swartland, Zuid-Afrika. Het ligt zo'n 80 kilometer boven Kaapstad en heeft 8500 inwoners. Het dorp is Zuid-Afrika in een notendop: de witte en zwarte bevolking zijn van elkaar gescheiden door een spoorlijn. Darling is met name bekend geworden omdat de schrijver en entertainer Pieter-Dirk Uys er woont. Hij heeft het treinstation gekocht en verbouwd tot theater. Dit theater vormde het centrale punt in het Voorkamerfest, dat eind september gehouden werd.

Het Voorkamerfest is een samenwerking tussen Nederlandse, Zuid-Afrikaanse en Engelse artiesten. Het publiek kon kennismaken met voorstellingen vanuit verschillende disciplines, zoals muziek, dans, theater en literatuur. Deze werden opgevoerd in achttien huiskamers, kriskras door Darling. De witte artiesten traden op in het zwarte gedeelte van Darling en vice versa. Met een busje werden de bezoekers naar de verschillende locaties gebracht. Zo kwamen op een bijzondere en 'luchtige manier' mensen met verschillende culturele achtergrond met elkaar in aanraking.

twee 'Voorkamers' in Darling

Stichting Darling organiseerde het Voorkamerfest dit jaar voor de eerste keer. Het plan is om het festival ieder jaar te houden. Het festival werd ondersteund door Stichting DOEN.

Will Janssen is programma manager Cultuur Internationaal, Stichting Doen