Arabisch-Joods journalistiek project verkleint kloof tussen de bevolkingsgroepen

november 2004 -

Een team van Arabische en Joodse journalisten maakte een tweetalige krantenbijlage met als thema 'coëxistentie'. Het project werd eind oktober beloond met een Britse Diversity Award. De jury prees de bijdrage die het team had geleverd aan het verkleinen van de culturele kloof tussen verschillende bevolkingsgroepen in Noord-Israël.

image

Jaarlijks reikt het onafhankelijke Anser House of Marlow UK meer dan tien prijzen uit voor best practice voorbeelden op het gebied van diversiteit en gelijke kansen. De Israëlische journalisten, studenten aan het Emek Yezreel College uit de buurt van Nazareth, kregen voor hun krantenbijlage de European Diversity Silver Standard prijs.

In de bijlage staan artikelen over bijvoorbeeld de stad Haifa, een van de vreedzaamste steden in Israël, die sinds kort ook door geweld wordt geteisterd, over de vriendschap tussen een Palestijnse en Joodse vrouw die elkaar in het ziekenhuis ontmoetten en over een restaurant waar Arabieren en Joden samenkomen om Arabische humus te eten.

De bijlage werd in de zomer van 2004 samen met een aantal grote Hebreeuwse en Arabische kranten in het noorden van Israël gedistribueerd. Het was onderdeel van een groter project dat het Emek Yezreel College samen met het Britse Media Diversity Institute organiseerde onder de titel 'Finding Common Ground in Jewish and Arab journalism students working together'. Behalve de krantenbijlage bestond het project uit een cursus berichtgeving over etnische verschillen. De initiatiefnemers beogen met het project een inter-etnisch samenwerkingsmodel op te zetten als voorbeeld voor het vreedzaam oplossen van problemen in de regio.

Het project werd ondersteund door de European Cultural Foundation, the Sigrid Rausing Trust en de Westminster Foundation for Democracy.