Andere blik op eigentijdse Afrikaanse kunst

oktober 2004 -

Niet de context, maar het kunstwerk op zich vormt het uitgangspunt voor de tentoonstelling van eigentijdse Afrikaanse kunst Africa Remix. Hoofdcurator van de tentoonstelling Simon Njami selecteerde samen met zijn team kunstwerken van 88 kunstenaars uit 25 Afrikaanse landen. De tentoonstelling probeert een blik te bieden op wat 'eigentijdse Afrikaanse kunst' is, zonder te vervallen in de gebruikelijke etnische, geografische classificaties, of een verdeling te maken naar discipline.

Om dit te bereiken zijn de werken in drie themacombinaties ingedeeld: 'identiteit en geschiedenis', 'lichaam en ziel' en 'stad en aarde'. Via deze thema's wordt een interessante verbinding gelegd tussen de rijkdom aan verschillende ideeën en vormen, uiteenlopend van sculpturen van hergebruikte materialen tot hightech video-installaties.

photo

Mthethwa, Zwelethu - Untitled, 2003 - Photographie, 80 x 103 cm
Courtesy Jack Shainman Gallery, New York  

In een theatrale installatie waarin grijze mensen met dierenkoppen op roodbruin zand voor zich uit staren, zonder onderling contact, laat Jane Alexander de spanning voelen van postapartheid Zuid-Afrika. Zwelethu Mthethwa (Zuid-Afrika) toont fotoportretten van arbeiders in een suikerrietveld. Met hun prachtige compositie en kleuren zijn de foto's een genot om naar te kijken. Tegelijkertijd roepen de blikken van de geportretteerden vragen op over hun situatie en hun relatie met het landschap waarin ze staan. De humorvolle ontwerptekeningen van Abu Bakarr Mansaray (Sierra Leone) tonen fantasiemachines en -voorwerpen, voorzien van allerlei berekeningen en verrassende commentaren.

Het uitgangspunt van de tentoonstelling maakt een kijkwijze mogelijk die losstaat van een etnische, exotische of politieke benadering. Ook zo komen echter pregnante vragen naar voren over identiteit, de relatie tussen Afrika en Europa, sociaal onrecht en religie. Door de context op de achtergrond te stellen in het uitgangspunt van de tentoonstelling blijkt eens te meer dat Afrikaanse kunstenaars nog een verbinding met diezelfde context weten te maken.

Africa Remix is te zien te zien van 24 juli tot 7 november 2004 in het Museum Kunst Palast in Düsseldorf, en reist daarna naar Londen, Parijs en Tokio.