Seminar Europees en Aziatisch cultuurbeleid in Hanoi

september 2004 -

Met de vijfde Asia-Europe Meeting (ASEM) van regeringsleiders in zicht, organiseert de Asia-Europe Foundation (ASEF) in samenwerking met de Ministeries van Cultuur van Vietnam en België een seminar in Hanoi, Vietnam. Onderwerp is culturele diversiteit en uitwisseling in het licht van globalisering. Het seminar, van 17 tot 19 september 2004, is onderdeel van een serie van twee bijeenkomsten over Europees en Aziatisch cultuurbeleid. Het dient als feedback voor de ASEM 5, die op 8 en 9 oktober in Hanoi plaatsvindt.

ASEM is een 'informele dialoog' tussen de EU en tien Aziatische landen (Brunei, China, Indonesië, Japan, Zuid-Korea, Maleisië, de Filippijnen, Singapore, Thailand en Vietnam). In maart 1996 vond ASEM voor het eerst plaats in Bangkok, Thailand. Hoewel economische en politieke relaties voorop staan, behoort ook het versterken van de culturele relaties tot de doelstellingen van ASEM. Cultuur is ondergebracht bij de ASEF, die in februari 1997 is opgericht en Singapore als thuisbasis heeft.

Het eerste ASEF seminar, eind juni in Bangkok, werd bezocht door 45 cultuurexperts uit 18 ASEM landen om 'innovatieve oplossingen' te vinden voor dilemma's in cultuurbeleid. Tot de aanbevelingen behoren het versterken van de mobiliteit tussen Europese en Aziatische kunstenaars en kunstpromotors, betere uitwisseling van kennis en informatie over cultuurbeleid en het bevorderen van contacten tussen culturele organisaties in Europa en Azië. Het rapport is sinds kort on line op de website van ASEF.

Voorafgaand aan ASEM 5 vindt vanaf 29 september het ASEM Performing Arts Festival plaats, in zowel Hanoi als Ho Chi Minh City. Het evenement bestaat uit twee onderdelen: een modeshow en workshop van jonge ontwerpers uit Europa en Azië, en een popfestival met zeven bands uit beide werelddelen.