Tweede ronde van kunstenaarsproject Context in teken van water

september 2004 -

In juli en augustus 2004 vond in Mexico-Stad de tweede ronde plaats van Context, een estafetteproject met kunstenaars uit verschillende landen. Dit keer was het thema ‘water’.

Context is opgezet door het Argentijnse kunstenaarsplatform Trama voor het RAIN Artists’ Initiatives Network, het netwerk van kunstenaarsinitiatieven van oud-residents van de Amsterdamse Rijksakademie van beeldende kunsten. Het project doet onderzoek naar de mogelijkheden van diepgaande samenwerking tussen kunstenaars uit verschillende culturele ‘contexten’.

photo

Still uit water-video, Context project Miguel Rodriguez/Jorge Gutiérrez 2004

De eerste ronde vond plaats in Tucumán, Argentinië, waar de Nederlandse kunstenaar Germaine Kruip samenwerkte met theatermaker Jorge Gutiérrez. Voor de tweede ronde vertrok laatstgenoemde naar Mexico-Stad om te werken met Miguel Rodríguez, betrokken bij het Mexicaanse kunstenaarsinitiatief El despacho.

Volgens Miguel Rodríguez was zijn kompaan Gutiérrez geïnteresseerd geraakt in de betekenis van water voor Mexico-Stad. De metropool is gebouwd op een meer dat langzamerhand werd drooggelegd. Rodríguez kon zich goed in dat thema vinden omdat in zijn eigen werk het lichaam al jaren centraal straat, ‘en dat bestaat voor tachtig procent uit water’.

‘Wat mij altijd opvalt in deze stad,’ zegt Rodríguez, ‘is haar geluid. In veel straten zijn de trottoirs volledig bedekt met straatverkopers van illegale cd’s en films. We hebben een video gemaakt met stromend water, die tegelijkertijd op de beeldschermen van deze verkopers zou worden afgespeeld. Op deze manier wilden we de voortdurende, schelle herrie doorbreken met onverwachtse beelden en ontspannend geluid.’

Bij de eerste poging mislukte dit. De leider van de straatverkopers onderbrak op het beslissende moment de stroomvoorziening, omdat hij het niet met de vertoning eens was. Een tweede poging een week later werkte wel.

Naar welk land Miguel Rodríguez voor de derde ronde in Context zal gaan, en met wie hij zal samenwerken, is nog onduidelijk. Zeker is dat de interactie met publiek opnieuw centraal zal staan, want dat is een van de belangrijkste aspecten van het werk van Rodríguez.