Rwandese Centre Universitaire des Arts gebruikt cultuur als middel tot verzoening

september 2004 -

Ondanks het onophoudelijke geweld en de chaotische vervolging van tienduizenden verdachten, wordt er in Rwanda tien jaar na de genocide hard gewerkt aan wederopbouw. Het Centre Universitaire des Arts levert hieraan een bescheiden, maar bijzondere bijdrage, met onlangs hernieuwde financiële steun van het Prins Claus Fonds.

photo

 foto: Arts Azimiets door Maria Kaloguomeri, Centre Universitaire des arts, workshop dans en theater

Het centrum is opgericht in december 1999, als onderdeel van de Université Nationale du Rwanda. De eerste directeur, en dus grondlegger, was Koulsy Lamko, de toneelschrijver uit Tsjaad. Hij gaf het centrum als opdracht mee kunst en cultuur in Rwanda te stimuleren, ‘ter ondersteuning van het streven naar verzoening, vrede en nationale eenheid’.

De afgelopen jaren ontwikkelde het Centre Universitaire des Arts een grote verscheidenheid aan culturele activiteiten, met muziek, dans, toneel, film en literatuur. Zo was het centrum betrokken bij een serie theatervoorstellingen met een educatief karakter, opgevoerd door het hele land. De plaatselijke gemeenschappen kregen daarin voorlichting over een nieuw systeem van lokale berechting van deelnemers aan de genocide.

Een ander kenmerkend project van het centrum is de samenwerking met het geëngageerde Belgische theatergezelschap Groupov. Zijn multimediale voorstelling ‘Rwanda 94’ vertelt de voorgeschiedenis en het verloop van de volkenmoord, gebaseerd op jarenlange research. Het aangrijpende stuk maakt sinds de première in 1999 een internationale tournee en krijgt vrijwel overal lovende kritieken. Niet in de laatste plaats in Rwanda zelf, waar de voorstelling begin 2004 onder grote belangstelling voor het eerst werd opgevoerd.