Internationaal poëziefestival in Macedonië

september 2004 -

Van 25 tot en met 29 augustus vond voor de 43ste keer het internationale poëziefestival van Struga plaats. Vijfendertig dichters uit zevenentwintig landen kwamen in Macedonië bijeen om voor te dragen uit hun werk. Anders dan de naam van het festival suggereert vond geen van de voordrachten in Struga plaats.

Al enige maanden is het onrustig in Struga. Door een gemeentelijke herindeling zal de bevolking voortaan in meerderheid uit mensen van Albanese afkomst bestaan, een situatie waar sommige nationalistische Macedonische groeperingen zich hevig tegen verzetten. Omdat hierdoor een veilige en ongestoorde doorgang van het festival niet kon worden gegarandeerd, besloot de organisatie op het laatste moment het festival te verplaatsen naar Skopje en het nabij Struga gelegen Ohrid. Onbedoeld kreeg het festival zo een extra politieke dimensie, die extra zichtbaar werd door de demonstratie in Skopje tijdens de openingsceremonie.

Het internationale poëziefestival van Struga speelt een belangrijke rol in het uitdragen van de culturele betekenis en identiteit van Macedonië. Gewoontegetrouw worden speciale uitgaven gepresenteerd die onderstrepen dat Macedonië deel uitmaakt van het internationale culturele landschap. Deze editie werd de Engelstalige bloemlezing The world is my home gepresenteerd met werk van moderne Macedonische dichters en een bloemlezing in het Macedonisch met werk van hedendaagse Nederlandse dichters.

Twee dichters werd gelauwerd. De Portugese dichter Vasco Graça Moura ontving de gouden lauwerkrans, als eerbetoon aan de kwaliteit en de veelzijdigheid van zijn poëzie. Belangrijke dichters als Auden, Neruda, Montale, Brodsky en Tranströmer gingen hem daarin voor.

De 19-jarige Filippijnse dichter Angelo V. Suarez ontving de 'Bridges of Struga Award', een met ingang van dit festival ingestelde prijs voor de beste debuutbundel. Deze debuutprijs is mede in het leven geroepen door Unesco.