Dutch design voor ontwikkeling

april 2005 -

Onder het motto 'Trade, not aid' (Geen hulp, maar handel) vond op 8 maart 2005 in Amsterdam het start-symposium van Dutch Design in Development (DDiD) plaats. DDiD koppelt ondernemers in ontwikkelingslanden aan ontwerpers in Nederland om samen tot een beter product te komen.

photo

Potten van autobanden uit Marokko, een project van Butterfly Works

Neem Inbar, een projectpartner die zich richt op producten van bamboe en rotan. Beide materialen zijn als grondstoffen duurzamer dan hout, omdat de planten extreem snel groeien. Bamboe en rotan worden al veel gebruikt om meubels en gebruiksvoorwerpen van te maken, maar helaas hebben ze een wat oubollig imago. Met reden: de rotanstoelen en -manden zijn meestal geen hoogtepunten van design en ook bamboe kennen we vooral in de vorm van lompe bijzettafeltjes of onbeholpen tuinbanken. Met behulp van ontwerpers die de Westerse markt kennen en op de hoogte zijn van de nieuwste onwikkelingen laat Inbar zien dat bamboe en rotan veel meer mogelijkheden bieden.

Producten uit de catalogus van Inbar

Het is ontwikkelingssamenwerking nieuwe stijl: handel op basis van gelijkwaardigheid, zodat beide partijen er profijt van trekken. De consument wil strakke en snelle producten, producenten in ontwikkelingslanden willen op de Westerse markt serieus genomen worden en Nederlandse ontwerpers zijn op zoek naar inspiratie. Dutch Design in Development is de optelsom van deze ingrediënten.

DDiD is een initiatief van het NCDO, in samenwerking met BNO, VEA en Stichting Premsela, en wordt georganiseerd door Share People.