Afrikaanse musici in strijd tegen malaria

april 2005 -

Muzikale supersterren van het Afrikaanse continent traden op 12 en 13 maart 2005 in de Senegalese hoofdstad Dakar op om steun te verlenen aan de strijd tegen malaria. Het tweedaagse benefietfestival met onder anderen Youssou N'Dour, Baaba Maal, Orchestra Baobab, Manu Dibango en Salif Keita was vooral bedoeld om de aandacht te vestigen op de gevaren van malaria en de noodzaak van betere preventie.

Het Roll Back Malaria-festival past in de gelijknamige wereldwijde campagne die al in 1988 door de Verenigde Naties en de Wereldbank werd gelanceerd. Over vijf jaar moet het aantal dodelijke malaria-slachtoffers, ruim een miljoen per jaar, zijn gehalveerd.

Afgelopen januari tijdens het jaarlijkse Wereld Economische Forum in het Zwitserse Davos wierp de Senegalese musicus Youssou N'Dour zich op als Special Envoy van de antimalariacampagne. Mede dankzij de financiële steun van multinationals, zoals Sumitomo Chemical en ExxonMobil, organiseerde hij het Roll Back Malaria Concert in Dakar.

Als lokatie koos de organisatie niet Parijs, Londen of New York, maar een stad op het continent waar jaarlijks de meeste malariadoden vallen: Afrika. Een registratie van het festival is vanaf 1 juli elders in de wereld op de televisie te zien: de twee uur durende documentaire van de Britse filmmaker Mick Csáky is inmiddels verkocht aan de BBC, Arte en France3. Afrikaanse televisiestations krijgen de documentaire gratis, samen met een halfuur durende educatieve film over de ziekte die ruim 40% van de wereldbevolking bedreigt.