Politie Mexico leest tegen de criminaliteit

april 2005 -

Boeken lezen om promotie te maken: dat is waar alle 1200 agenten van Nezahualcóyotl, een voorstad van Mexico City, zich voor gesteld zien. Doel: 50% minder criminaliteit.

In maart 2005 is bij de politie van Nezahualcóyotl een groot leesproject van start gegaan. Alle agenten hebben de opdracht gekregen naast hun werk minimaal één boek per maand te lezen. Initiatiefnemer is burgemeester Luis Sánchez Jiménez. Hij gaat ervan uit dat lezen ons tot betere mensen maakt: 'Een agent is er niet alleen om boeven te vangen, hij moet ook in staat zijn tot communiceren. Door te lezen leert de agent zich beter uit te drukken tegenover de burgers, wat zal leiden tot een daling van de criminaliteit'.

De eerste maand mogen de agenten nog zelf kiezen wat ze willen lezen, vanaf april krijgen ze een boekenlijst. Op die lijst staat werk van onder anderen Carlos Fuentes, Octavio Paz, Juan Rulfo, maar ook Agatha Christie ontbreekt niet. Bovendien gaan er workshops van start, die worden begeleid door Mexicaanse schrijvers. Zij geven agenten die daar behoefte aan hebben les in begrijpend lezen. Verder is er een bibliotheekruimte ingericht en om de agenten de tijd te geven te lezen zijn zelfs de dienstroosters aangepast.

'Om aan boeken te komen roepen we de burgers op om een boek aan de politie te doneren. Met een miljoen inwoners moet dat lukken, zegt José Jorge Amador, hoofd Openbare Veiligheid. Volgens hem hebben de agenten enthousiast gereageerd. Ook zijn er veel positieve reacties geweest van andere gemeentes; zij overwegen om een soortgelijk programma te starten. De plaatselijke bevolking is ervan overtuigd dat dankzij dit project de criminaliteit zal afnemen. Het leesplan is overigens vooralsnog niet verplicht, maar niet lezen betekent ook geen promotie.