Gay Pride Bogota drijft spot met macho Colombia

augustus 2005 -

Veel inwoners van Bogota spraken er schande van. Middelbare scholieres die zingend uitkwamen voor hun lesbische identiteit, homo’s verkleed als militair of bisschop op praalwagens en provocaties door drag queens: de Gay Pride Parade 2005, die op 3 juli door het centrum van de Colombiaanse hoofdstad trok, veegde de vloer aan met de katholieke moraal en het machismo in dit zeer gewelddadige land.

Hoewel de grondwetswijziging van 1991 wettelijke gelijkheid voor alle Colombianen gegarandeerde, ongeacht hun seksuele geaardheid, is de praktijk weerbarstiger. Een derde van de ondervraagden wees in een opiniepeiling in 2003 een homo als buurman af en het is gebruikelijk om ouders te horen zeggen dat ze liever een huurmoordenaar dan ‘een mietje’ als zoon hebben.

Toch wordt homoseksualiteit ook in Colombia steeds beter bespreekbaar. De populaire hoofdpersoon uit een nieuwe soapserie is ook in het echte leven een trotse travestiet en eerder dit jaar won een roman over de herenliefde tussen twee strijders in Colombia’s binnenlandse oorlog een prestigieuze literaire prijs. ‘Homoseksualiteit wordt vaak geassocieerd met een materialistische stadscultuur. Maar we moeten ons realiseren dat er ook homo’s en lesbiennes bestaan onder boeren, indianen, guerrillastrijders en militairen,’ aldus Marcela Sanchez, directrice van de landelijke homo-organisatie Colombia Diversa.

Of de commandant van het Colombiaanse leger daar aan wil is de vraag. Toen de nationale ombudsman onlangs aankondigde dat hij een wetsvoorstel aan het parlement zou voorleggen met daarin een minimumquotum van één procent homo’s in het leger, verwees legerchef Ospina het voorstel verontwaardigd naar de prullenbak. Wellicht hoort hij over enkele jaren tot een minderheid, want de acceptatie van homoseksualiteit gaat verder dan literatuur of televisie.

Meer en meer mensen komen uit voor hun homoseksuele geaardheid, en niet de minsten. Virgilio Barco bijvoorbeeld, ook actief in Colombia Diversa, is zoon van een voormalig president. En telde Colombia’s eerste Gay Pride negen jaar geleden precies 32 deelnemers, dit jaar waren het er drie- tot vierduizend. Sanchez: ‘We zijn ontzettend blij dat er niet alleen zoveel vertegenwoordigers van de homoseksuele gemeenschap meeliepen, maar ook mensen die los van hun seksuele geaardheid voorstander zijn van een Colombia met meer democratische vrijheden.’