O.K. Videofestival Jakarta: subversie en piraterij

augustus 2005 -

In zwart gehulde mannetjes met maskers op die pijpleidingen doorknippen en zo de geoliede machine van gele mannetjes in de war schoppen. Deze spectaculaire animatie visualiseert perfect de titel van de tweede editie van het O.K.Videofestival in Jakarta: Sub/Version.

image

Het O.K.Videofestival is een tweejaarlijks evenement dat in 2003 voor het eerst plaatsvond. De organisatie is in handen van ruangrupa, een kunstenaarscollectief uit Jakarta onder aanvoering van Ade Darmawan, die van 1998 tot 2000 werkzaam was aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam.

Het O.K.Videofestival 2005 begon al in oktober 2004 met een aantal manifestaties in kleinere kunstcentra in de buitenwijken van Jakarta. Van 17 t/m 31 juli 2005 waren er in de National Gallery van de Indonesische hoofstad installaties, lezingen en discussies.

Globalisering was een van de hoofdthema's, die allemaal in het teken stonden van de piraterij. Volgens ruangrupa is piraterij niet alleen diefstal. Voor minder bedeelden zou het wel eens hét middel kunnen zijn om zich iets van de wereld toe te eigenen.

Op het O.K.Videofestival was dit jaar werk te zien van onder anderen Klaus Ohad Said Auderer uit Oostenrijk, die een reis naar Irak gebruikte voor een indringende videodocumentaire, waarin hij de macht van de westerse media aan de kaak stelde.

Een deel van deelnemende kunstenaars kwam uit Indonesië zelf. Daarmee is Darmawan in ieder geval geslaagd in zijn opzet om de vernieuwing van de kunsten in zijn eigen land een handje te helpen.