Sahel Opera krijgt team van componisten

augustus 2005 -

Een team van vier componisten uit de Sahel zal de eerste opera van de regio componeren. Een internationale jury selecteerde Goo Bâ (Senegal), Zé Manel (Guinee-Bissau), Tunde Jegede (Nigeria) en Nawal (Comoren) na een workshop eind juni in Senegal. De Sahel Opera, een initiatief van het Prins Claus Fonds, gaat volgend jaar in Mali in première.

photo

De componisten (v.l.n.r.): Zé Manel, Tunde Jegede, Nawal and Gôo Ba

Tunde Jegede is met 33 jaar de jongste componist. Hij studeerde cello en klassieke muziek in Londen. Als kind speelde hij percussie in de band van zijn vader en werd hij in de Griot-traditie van Mali ingewijd door Amadu Bansang Jobarteh. Zijn eerste koralessen kreeg hij van de virtuoos Bouly Cissokho.

Zé Manel vormde de spil van de legendarische band Super Mama Djombo, na de onafhankelijkheid van Portugal in 1974 de vertolker van het nieuwe Guinee-Bissau. In 1982 verscheen zijn eerste, politiek getinte soloalbum, Tustumunhos di Aonti (Getuigenissen van Gisteren), dat inmiddels tot de nationale klassiekers behoort.

Nawal groeide op in Frankrijk, maar keerde in 1985 terug naar de Comoren, waar zij haar muzikale erfgoed ontdekte. Zij verdiepte zich in de muziekstijlen van haar culturele achtergronden, om deze vervolgens met Europese invloeden te combineren tot een eigen sound.

Goo Bâ is behalve zanger en musicus ook acteur. Hij doorliep de kunstacademie en richtte in Dakar de theatergroep Gooli op, waarvoor hij de stukken schreef en de mise-en-scène deed. Daarnaast was Goo Bâ betrokken bij La Fabriks, de artistieke actiegroep van Jean Michel Bruyère.

Het artistieke team van de Sahel Opera bestaat uit vooraanstaande Senegalese kunstenaars. Wasis Diop is verantwoordelijk voor de muzikale regie, Oumou Sy voor de decors en kostuums, Germaine Acogny voor de choreografie en Jean-Pierre Leurs voor de mise-en-scène. In november vindt de casting van acteurs, zangers en dansers plaats. Het culturele centrum Metissacana in Dakar coördineert de operaproductie.