Brits rapport over de rol van kunst en cultuur bij integratie

augustus 2005 -

Onder de titel A Sense of Belonging heeft de Britse organisatie Creative Exchange een rapport en een dvd uitgebracht over de rol van kunst en cultuur bij de integratie van vluchtelingen en asielzoekers in Groot-Brittannië. Het zeer leesbare rapport is een momentopname aan de hand van 33 culturele projecten.

Integratie blijkt een proces dat bij zowel de nieuwkomers als het gastland veranderingen vraagt. Het rapport laat op overtuigende wijze zien dat culturele activiteiten bijdragen aan diversiteit en culturele identiteit, leiden tot wederzijds begrip en zorgen voor positieve beeldvorming.

Op de dvd staan mini-documentaires waarin betrokkenen aan het woord komen over de achtergronden en de resultaten van negen specifieke projecten. Zo liet Exiled Writers Ink! Somalische vrouwen vertellen over hun ervaringen, om vervolgens op basis van die verhalen samen met deze vrouwen een theatervoorstelling te maken. Photovoice gaf dertien minderjarige vluchtelingen een intensieve fotografieopleiding, wat uiteindelijk resulteerde in een succesvolle reizende expositie. En Cardboard Citizens maakte met asielzoekers en professionele acteurs een bewerking van Shakespeares toneelstuk Pericles, toegesneden op ervaringen van asielzoekers. Het publiek moest tijdens deze voorstelling een 18 pagina's groot formulier voor een asielaanvraag invullen.

Creative Exchange is een Britse netwerkorgansiatie, actief op het gebied van cultuur en ontwikkeling. Een belangrijke activiteit is het Virtual Resource Centre, een online wegwijzer met veel links, beschrijvingen van organisaties en overzichten van publicaties.

U kunt het rapport en de dvd bestellen bij Eco Distribution, email: jill.chandler@virgin.net . Kosten: £ 10 (zonder dvd), £ 15 (met dvd).