The Back Lot haalt film naar Suriname

december 2005 -

"De filmcultuur in Suriname nieuw leven in blazen." Niets minder dan dat is de doelstelling van The Back Lot, een organisatie uit Paramaribo die begaan is met film en documentaire in Suriname. Bioscopen zijn er namelijk niet meer in Suriname. Ze zijn gesloten als gevolg van de economische neergang in de jaren negentig. Toch is er nog altijd grote behoefte aan goede films, ondanks de concurrentie op de Surinaamse televisie waar illegaal iedere dag wel Amerikaanse of Indiase speelfilms te zien zijn.

affiche backlotFilmproducent Eddy Wijngaarde en Hennah Draaibaar zijn de initiatiefnemers van The Back Lot, waarvan de culturele, educatieve en commerciële activiteiten moeten leiden tot een eerste aanzet van een filmbranche in Suriname. Zo organiseert The Back Lot sinds 2002 ieder jaar twee internationale festivals voor speelfilm en documentaire. In nauwe samenwerking met het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) vindt van 6 tot met 11 december in Paramaribo de vierde editie plaats van IDFA Flies T(r)opics.

"Ieder festival is weer een feest," zegt Ally Derks, directeur van het IDFA, dat met een financiering de start van IDFA Flies T(r)opics mogelijk maakte. "Nu steunen we ze alleen nog met expertise. Het is eigenlijk heel simpel: zij willen bioscoopgangers daar nieuwe creatieve documentaires laten zien, en wij hebben die hier liggen of we hebben de contacten om iets tot stand te brengen. En wij hebben de kennis om het geheel uit te voeren. Ik vind het enorm belangrijk om mensen in Suriname te laten zien wat er allemaal kan met beeld. Suriname is toch wat geïsoleerd, het aanbod op de televisie is niet van een al te hoog niveau. We laten nu voor het derde jaar ongeveer twintig van onze films die hier vertoond zijn, ook daar vertonen. Het stimuleert creativiteit. Je ziet wat er allemaal gaande en mogelijk is in de wereld."

Eddy Wijngaarde is nog het meest verguld met het educatieve traject tijdens IDFA Flies T(r)opics. "Er zijn twee programma's gericht op kinderen. Het Rotterdamse bedrijf Digital Playground maakt het mogelijk dat zo'n driehonderd kinderen zelf hun eigen digitale filmpje kunnen maken. Het andere programma leert kinderen te denken in geluid en beeld. We brengen ze bij hoe ze geluid onder beeld kunnen zetten. Het vergroot hun voorstellingsvermogen."

Naast de filmfestivals zet The Back Lot ook workshops voor mediawerkers en filmliefhebbers op. Verder stelt de organisatie educatief materiaal en docentenhandleidingen samen. In het lesmateriaal worden bekende films geselecteerd en op een boeiende manier ontleed. Zo leren kinderen over spanningopbouw, dialogen en acteren. Sinds kort maakt The Black Lot voor de Surinaamse televisie ook het jeugdjournaal en het jongerendebatprogramma Krutu.

The Back Lot wordt gesteund door onder meer Stichting Doen, het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en het Prins Claus Fonds.