Spannende en onderhoudende wereldfilms in Jakarta

december 2005 -

"De documentaire kent momenteel een opwindende opleving," verklaart festivaldirecteur en filmmaker Orlow Seunke van het Jakarta International Film Festival (JiFFest). De zevende editie van het festival vindt plaats van 9 tot en met 18 december, en vertoont 201 films uit 35 landen. Voor het eerst is een speciaal programma gewijd aan documentaires. Dat genre heeft zich volgens de Nederlander ontwikkeld van serieus en droog tot spannend en vermakelijk. Jakarta laat dit jaar recente producties zien die deze trend illustreren, zoals Some Kind Of Monster over de rockgroep Metallica en Commandante, het door Oliver Stone geregisseerde portret van Fidel Castro. De documentaires zijn geselecteerd in samenwerking met het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA).

Still Vital

Still uit Vital van Shinya Tsukamoto

Andere nieuwe JiFFest-programma’s zijn World Cinema en Panorama. World Cinema presenteert 'grote films met grote namen op grote filmdoeken'. Zo opent het festival met de Frans-Marokkaanse roadmovie Le Grand Voyage (2004) van Ismaël Ferroukhi, die verhaalt over de gespannen relatie tussen een traditionele islamitische vader en zijn moderne zoon. De films van Panorama zijn volgens Seunke minstens zo goed, maar gemaakt door minder bekende regisseurs. Bijvoorbeeld de avant-gardistische Japanse film Vital (2004) van Shinya Tsukamoto, een van de eregasten op het festival.

Festivalbezoekers kunnen in het JiFFest-café interviews bijwonen met acteurs, regisseurs en andere sleutelfiguren uit de filmwereld. En verder zijn er tien workshops, waarin gerenommeerde filmmakers als Robbie Muller, Leonard Retel Helmrich en Kim Longinotto hun vakkennis overdragen.

Onlangs sprak Orlow Seunke zijn grote teleurstelling uit over het gebrek aan financiële steun door de Indonesische overheid en het lokale bedrijfsleven. Hij liet zich ontvallen dat dit daarom wellicht zijn laatste jaar is als festivaldirecteur in Jakarta.

JiFFEST wordt gesteund door onder meer Hivos, Stichting Doen, het Jan Vrijman Fonds en het Hubert Balsfonds.