Afrikaanse dansers op de pleinen van Montevideo

december 2005 -

In Uruguay vond van 11 tot en met 21 november 2005 voor de derde keer het internationale dansfestival Montevideo Sitiada plaats. Dit evenement heeft naast dans ook discussies en workshops over culturele identiteit op het programma staan. Het festival biedt niet alleen een platform aan dansers afkomstig uit Latijns-Amerika, maar ook uit Afrika en Europa.

Affiche Montevideo

Een van de belangrijkste motieven van het festival is om moderne dans meer bekendheid te geven en dat gebeurt door dans letterlijk bij de inwoners van de stad te brengen. In samenwerking met de dansers, choreografen, architecten én buurtbewoners wordt inventief gebruikgemaakt van de openbare ruimte. Veel van de optredens vinden plaats op straten en pleinen, zodat er zo’n breed mogelijk publiek wordt bereikt.

"Jongeren, met name uit achterstandsbuurten, vormen een belangrijke doelgroep. Door middel van workshops en in samenwerking met kerken en buurtcentra wordt dans in hun leven gebracht. Hiermee heeft het festival ook een belangrijke pedagogische taak," zegt Paul Domenack, medewerker van het festival. "Door middel van dans willen we jongeren bijbrengen dat iedereen iets kan leren."

De workshops en optredens van dansers als Muturi uit Kenia en Liadi uit Nigeria trokken veel aandacht. Studenten van de dansacademie, relatief onbekend met Afrikaanse dans, waren onder de indruk van hun kracht en energie en ook van hun visie op het kunstenaarsschap en wat het betekent om Afrikaanse kunstenaar te zijn.

Volgens Domenack zijn de resultaten van het festival zeer positief te noemen. "Honderden mensen verenigd, iedere dag, om nationale en internationale producties te zien! En dit is pas de derde editie, elk jaar zullen de verwachtingen hoger zijn en zal er een groter publiek zijn dat Montevideo Sitiada kent."

Montevideo Sitiada werd financieel ondersteund door het Prins Claus Fonds.